Cykelby. København er en af de bedste byer i verden for cyklister, men på nogle af de mest trafikerede ruter er niveauet for bilos helt i top.
Foto: Jens Dresling

Cykelby. København er en af de bedste byer i verden for cyklister, men på nogle af de mest trafikerede ruter er niveauet for bilos helt i top.

Sundhed

Sådan kan du undgå Københavns værste bilos

Du kan nemt lægge cykelruten om og få renere luft i lungerne. Selv 100 meter kan gøre stor forskel.

Sundhed

Det tager toppen af fornøjelsen og følelsen af at være sund, når cykelturen foregår i en sky af os fra biler. Men hvor slemt står det egentlig til med luften i landets tættest trafikerede by?

Ifølge de seneste meldinger om luftforurening i København er byen i bedring. Men trafikosen halter det stadig med.

»Udledningen af kvælstofdioxid overskrider EU’s grænseværdi på 29 ud af 138 stærkt trafikerede strækninger i hovedstaden«, siger seniorforsker Thomas Ellermann fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet – med henvisning til den nyeste rapport om luftforurening i Danmark.

LÆS ARTIKEL Forureningen fra personbiler, busser og lastvogne følger i store træk trafikmængden. »Derfor betyder det temmelig meget, hvilken rute man cykler, og hvornår man gør det. Er det muligt, skal man ikke cykle langs stærkt trafikerede veje i myldretiden. Kan tidspunktet ikke laves om, kan det give en mærkbar forskel at ændre lidt på ruten«, siger Thomas Ellermann.Ofte skal der ikke meget til. En justering på blot 50-100 meter kan nemlig gøre en forskel på samme måde, som det for nogle beboere kan mærkes, om vinduet åbnes til gården eller til gaden. Luften kan være 2-5 gange mindre forurenet i baggårde og parker end på trafikerede veje.

LÆS ARTIKEL

»Cykler man nordpå ud af byen, vil luften være markant mindre forurenet, hvis man kører ind gennem Fælledparken i stedet for at cykle på Nørre Alle«, fastslår forskeren bag rapporten ’The Danish Air Quality Monitoring Programme’.

De værste gader i København
Den viser, at det i Indre København især gælder om at undgå bl.a. H.C. Andersens Boulevard, Nørre Søgade, Ågade, Bernstorffsgade og Gyldenløvesgade, hvis man som cyklist vil undgå at indånde mere kvælstofdioxid fra bilernes udstødning, end der ifølge EU’s grænseværdier bør være. På H.C. Andersens Boulevard blev grænsen sidste år overskredet med ikke mindre end 35 procent.

Nogle gader er så konstant dækket af biler, at der generelt er idé i at undgå dem. Andre damper ’kun’ af bilos i myldretiden, hvor forureningen let kan være dobbelt så høj som på roligere tidspunkter.

LÆS ARTIKEL

Partikelforurening kan typisk forværre astma, KOL (rygerlunger) og hjerte-kar-sygdomme. Den negative virkning afhænger både af mængden, andre forureningskilder og den enkelte person. Mennesker, der på forhånd har problemer med vejrtrækning eller blodkredsløb, er mest sårbare.

»Mange får forværrede symptomer ved høj luftforurening, så vi anbefaler, at man tjekker luftudsigten (se faktaboks, red.) for at se, om der er grund til at tage forholdsregler«, siger biolog Janne Sommer fra Astma-Allergi Danmark.

Bliv endelig ved med at cykle

De sundhedsmæssige fordele ved at cykle er dog større end den negative påvirkning fra bilernes udstødning, fastslår professor Steffen Loft fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, så der er ingen grund til at opstalde jernhesten.

LÆS ARTIKEL Og slet ikke, når man ved at bruge sin sunde fornuft kan gøre en del for at begrænse indånding af kvælstofdioxid. Konkret ved at vælge rute ud fra devisen ’Jo mindre trafik, jo bedre’ og skele til vindretning og gennemstrømmelighed. Der er god hjælp at hente i form af cykelkort og elektroniske ruteplanlæggere. Københavns Kommune har f.eks. cykelkort med bl.a. grønne stier og genveje, og på Cyclecopenhagen.dk er det bl.a. muligt at søge efter den hurtigste, grønneste, roligste og sikreste rute fra A til B. Hvor forurenet er din vej? Se resultatet for 138 målesteder i København påwww.2.dmu.dk/Pub/FR836.pdfFACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce