Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

MOTION. Det er stoffet serotonin, der både hjælper kroppen til at være aktiv, men som også bremser os, så vi ikke kan præstere. (Aktiv foto)
Foto: JENS DRESLING

MOTION. Det er stoffet serotonin, der både hjælper kroppen til at være aktiv, men som også bremser os, så vi ikke kan præstere. (Aktiv foto)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere: Derfor bliver din hjerne træt, når du dyrker motion

Ved hård motion frigiver kroppen et stof, der kan bremse præstationer.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere har nu kortlagt, hvorfor hjernen nogle gange bliver så træt, når vi dyrker motion, at vi bare må stoppe.

Det skriver Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på KU i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ

Svaret skal findes i mængden af det stof, der hedder serotonin. Man har i flere år vidst, at serotonin bliver frigivet, når vi dyrker motion, og at det hjælper os til at holde os aktive.

Men hvorfor vi nogle gange bliver så udmattede, at vi må stoppe, har længe været diskuteret i forskerkredse, siger Jean-François Perrier, der er lektor på Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på KU og leder af forskningsprojektet.

»Vi kan nu se, at det faktisk er en overflod af serotonin, der udløser et bremsesystem i hjernen. Serotonin fungerer altså som en speeder, men også som en bremse, når belastningen bliver for stor«, siger Jean-François Perrier.

Serotonin er kendt for at være involveret i mange forskellige funktioner hos mennesket: Appetit, søvn, sex og motorisk kontrol. Lige så snart man skal bevæge sig, bliver der frigjort serotonin, og jo mere man bevæger sig, jo mere serotonin bliver der frigjort.

Nyttig viden i dopingkamp

Ved overflod af serotonin sker samtidig en mekanisme, der kaldes central træthed.

Det er en form for træthed, der i stedet for at ramme musklerne, rammer hjernen og nervesystemet. Med videnskabelige forsøg kan man se og måle, at hjernen ikke sender nok signaler til musklerne om at holde sig i gang, og det medfører, at vi ikke længere kan præstere.

Jean-François Perrier håber, at kortlægningen af mekanismen, der får denne form for træthed til at opstå, kan blive nyttig i flere sammenhænge.

LÆS OGSÅ

»Når brugen af doping skal bekæmpes, er det helt centralt at finde ud af, hvilke metoder sportsudøvere kan bruge for at forhindre central træthed og dermed fortsætte med at præstere udover det naturlige. Og det kan bedst lade sig gøre, når man kender mekanismen bag«, forklarer Jean-François Perrier.

Forskningsprojekterne er så centrale for kampen mod doping, at Anti Doping Danmark har givet penge til gruppens forskning.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden