Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uforklaret.  Hvorfor vaccinen har den positive sideeffekt, har forskerne ikke fundet svaret på endnu, men prikket i armen kan have betydning for folk, som endnu ikke ved, at de har problemer med hjertet.
Foto: LIONEL CIRONNEAU/AP

Uforklaret. Hvorfor vaccinen har den positive sideeffekt, har forskerne ikke fundet svaret på endnu, men prikket i armen kan have betydning for folk, som endnu ikke ved, at de har problemer med hjertet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sidegevinst: Influenzavaccination kan halvere risiko for blodprop i hjertet

Under halvdelen af befolkningen over 65 år tager imod vaccinationstilbud.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag begynder influenzasæsonen officielt, og dermed får mange også mulighed for at få at en gratis vaccination imod influenza.

Og det kan godt vise sig at være en god idé. For udover at beskytte mod efterårets ubehagelige sygdom, så halverer vaccinen også risikoen for at få en blodprop i hjertet i op til et år. Det viser autralsk forskning.

Men mange danskere tager ikke imod tilbuddet om vaccination.

Sidegevisnt kan lokke

Hvorfor vaccinen har den positive sideeffekt, har forskerne ikke fundet svaret på endnu, men prikket i armen kan have betydning for folk, som endnu ikke ved, at de har problemer med hjertet.

Det siger Gorm B. Jensen, der er forskningschef i Hjerteforeningen:

»Jeg har svært ved at se, hvordan vaccinen i sig selv kan forebygge hjertekarsygdomme. Men vi ved, at influenza kan medføre komplikationer og ved at lade sig vaccinere, så mindsker man dermed også risikoen«, påpeger han, overfor P4 Midt & Vest.

Både Gorm B. Jensen og de australske forskere efterlyser mere forskning på området.

Der er imidlertid ikke mange herhjemme, som tager imod tilbuddet om at blive vaccineret.

Antallet af folk, der bliver vaccineret, er nemlig faldet. Sidste år var det kun 46 procent af befolkningen over 65 år, som tog imod tilbuddet. Målsætningen for i år er ifølge WHO at nå 75 procent af de ældre.

Det undrer man sig over, for eksempel hos lægerne i Hvidbjerg på Thyholm:

»Men jeg tror da godt, at man kan lokke lidt flere med, hvis der er en sidegevinst som hedder 'dit hjerte har også godt af det'«, siger sygeplejerske Hanne Dahlgaard, til P4 Midt & Vest.

Man kan blive gratis vaccineret fra i dag, hvis man enten er over 65 år, er gravid i 3. – 9. måned, er førtidspensionist, eller hvis man i forvejen har en hjertesygdom.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden