Forebyggende. Sundhedsstyrelsen anbefaler at spise fisk 200-300 g fisk om ugen. Særligt fede fisk er rige på D-vitamin.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Forebyggende. Sundhedsstyrelsen anbefaler at spise fisk 200-300 g fisk om ugen. Særligt fede fisk er rige på D-vitamin.

Sundhed

100 enige eksperter: Spis mere selen og D-vitamin

Fedtspisning handler om kvalitet - ikke kvantitet, lyder nye anbefalinger.

Sundhed

Hvilken type fedt og hvilken slags kulhydrater, du spiser, er vigtigere, end hvor meget fedt du spiser.

Sådan lyder meldingen fra de mange eksperter, der står bag de nyeste nordiske næringsstofanbefalinger, som Nordisk Råd præsenterer torsdag.

Bliver hårdt i køleskabet
De danske kostråd og ernæringsoplysningen i Danmark bygger i høj grad på de nordiske næringsstofanbefalinger.

De bruges også som grundlag for det nordiske nøglehulsmærke, der skal gøre det nemmere for forbrugerne at finde de sunde fødevarer på hylderne i supermarkedet.

Det mættede fedt er det, som bliver hårdt i køleskabet, og det bør altså ifølge eksperterne udskiftes med det umættede fedt, som er blødt og flydende.

Samtidig skal kulhydraterne i kosten i større udstrækning komme fra fiberrige produkter som fuldkorn, frugt, bær og grøntsager.

Anbefalingerne fra Nordisk Råd kommer hvert ottende år, så de seneste er fra 2004. Ud over ovennævnte ændring er anden vigtig ændring siden dengang et højere dagligt indtag af D-vitamin og af grundstoffet selen.

For D-vitamin stiger anbefalingen til et dagligt indtag fra 7,5 til 10 mikrogram for børn over to år og voksne og til 20 mikrogram for ældre. Den daglige anbefaling af selen er steget fra 40 til 50 mikrogram for kvinder og fra 50 til 60 mikrogram for mænd.

Selen er vigtigt for cellernes funktion og virker som antioxidant.

Anbefalingerne fra Nordisk Råd skal vise, hvordan en sund kost kan sammensættes i kombination med tilstrækkelig fysisk aktivitet for at bidrage med den optimale mængde af næringsstoffer til kroppens udvikling og funktioner.

Formålet er at undgå livsstilssygdomme som type-2 diabetes, overvægt, kræft, knogleskørhed og hjerte-kar-sygdomme.

Det er femte gang, at næringsstofanbefalinger offentliggøres. De bygger på et stort nordisk samarbejde med over 100 eksperter fra alle fem nordiske lande.

Fra Danmark har DTU Fødevareinstituttet været hovedaktøren.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce