Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ditte Valente
Foto: Ditte Valente

Halvtomt. Børnehuset Søbæk i Espergærde har i øjeblikket 36 ledige pladser. I det hele taget står det sløjt til med børnetallet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi skal have flere børn

En gruppe eksperter skal se på, hvordan Danmark får fødselstallet op, foreslår et flertal af partier. Minister er åben for ideen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sidste år ramte antallet af fødsler i Danmark det laveste niveau i 25 år.

Ikke siden 1968 har vores fertilitet været høj nok til at reproducere befolkningen, viser tal fra Danmarks Statistik.

Men nu skal udviklingen vendes.

Det mener sundhedsordførere fra de tre regeringspartier og Enhedslisten. Özlem Cekic (SF) foreslår konkret, at en gruppe af forskellige eksperter skal formulere anbefalinger til, hvad politikerne kan gøre. Også K og DF bakker forslaget op.

»Fødselstallet bliver ved med at falde, og vi tager det slet ikke alvorligt. Jeg tror, vi kan gøre meget, hvis eksperter mødes på tværs og giver nogle bud på, hvilke politiske håndtag der kan drejes på«, siger Özlem Cekic.

Problemet er for det første, at et faldende eller svingende fødselstal giver ubalance mellem antallet af folk på og uden for arbejdsmarkedet. Det er dyrt for samfundsøkonomien. For det andet må stadig flere mænd og kvinder i den fødedygtige alder ty til fertilitetsbehandling, fordi de har svært ved at få børn.

LÆS KRONIK

»Vi kan ikke bare læne os tilbage og håbe, at indvandring oppebærer vores samfund. Samtidig er den dalende fertilitet en af vores største sundhedsudfordringer. Det er en stor sorg for mange, at de ikke kan få børn, og det synes jeg, vi skal forholde os til«, siger Benedikte Kiær (K).

Nu tør politikerne igen tale om børn
Initiativtagerne vil blandt andet have arbejdsgruppen til at afdække årsagerne til det faldende børnetal.

Det kan for eksempel handle om befolkningens frugtbarhedsproblemer, mulige kemiske påvirkninger af fertiliteten, udfordringer med at få karriere og familieliv til at hænge sammen, uvidenhed om alderens betydning for evnen til at få børn og holdninger om, at unge mødre er sociale tabere.

SKRIV

Nu vil Sex og Samfund og en gruppe fertilitetsforskere lave et skriftligt oplæg til, hvad en ekspertgruppe kan bidrage med.

Professor og leder af Rigshospitalets fertilitetsklinik Søren Ziebe er begejstret for, at der er politisk mod til at gå ind i det kontroversielle område. Da daværende familieminister Carina Christensen (K) i 2007 opfordrede danskere til at få mindst tre børn, vakte det voldsom forargelse.

»Nu tør politikerne tale om det igen, for de er ved at indse, hvilke problemer vi står med. Der bliver for få til at passe de gamle, og hvert tiende barn bliver lavet på en fertilitetsklinik. Det er da skrækindjagende«, siger Søren Ziebe.Spørger man økonomer, er et lavt fødselstal ikke nødvendigvis en katastrofe, hvis indvandrere kan udfylde arbejdspladserne. Men Sophie Hæstorp Andersen (S) understreger, at det ikke kun handler om samfundsøkonomi, men også om livskvalitet:

»Det absurde er jo, at når man spørger folk, hvor mange børn de ønsker sig, svarer flertallet to eller tre. Men de ender med kun at få et, to eller slet ingen. Når vi ved, at folk gerne vil have flere børn, og samfundet har behov for dem, vil det da være klogt at se på, hvordan vi kan få det til at ske«.

LÆS DEBAT

V: Som udgangspunkt er det en privat sag

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) afviser ikke initiativet. »Vi skal løbende se på, om vi kan forbedre rammerne for børnefamilier, og det er muligt, at en hurtigt arbejdende, mindre ekspertgruppe kan være med til at give svar på, hvilke knapper vi kan skrue på«, skriver hun i en mail. Medlem af sundhedsudvalget Jane Heitmann (V) siger, at partiet vil forholde sig til et konkret forslag »med åbent sind«.»Men som udgangspunkt er det en privat sag, hvor mange børn man skal have«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden