UDSAT. Det Økologiske Råd har målt meget højt indhold af sundhedsskadelige partikler i fritidsklubben Dronen. Beboere med vinduer ud til Øster Søgade rådes til kun at lufte ud, når trafikken er stilnet af om aftenen.
Foto: Per Folkver

UDSAT. Det Økologiske Råd har målt meget højt indhold af sundhedsskadelige partikler i fritidsklubben Dronen. Beboere med vinduer ud til Øster Søgade rådes til kun at lufte ud, når trafikken er stilnet af om aftenen.

Sundhed

Nye tal om partikler: Luftforureningen stiger i København

Borgergruppe klager til Ombudsmanden for at få regeringen til at indfri EU's krav om færre trafikpartikler og gasser.

Sundhed

Det er ikke kun leg, der er skyld i, at børnene i fritidsklubben Dronen indimellem mister pusten.

Legepladsen ligger ud til en af Københavns ti mest forurenede gader, Øster Søgade, der stadig ikke opfylder de grænseværdier for den sundhedsskadelige gas NO2 (kvælstofdioxid), som EU-landene skulle være nået under allerede i 2010.

Og selv om Danmark har lovet at komme under grænserne for samtlige gadestrækninger i 2015, vil det ikke ske, viser nye tal fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE), der onsdag fremlægges på en konference på Christiansborg arrangeret af Det Økologiske Råd.

Borgergruppe klager Faktisk er forureningen med NO2 steget på nogle gadestrækninger - på H.C. Andersens Boulevard med 15-20 procent.

Det er nu medvirkende til, at borgergruppen Red Søerne indklager staten for Folketingets Ombudsmand.

»De skrappe miljøzoner med begrænsning af ældre, forurenende person- og varebiler i Berlin og andre tyske byer viser, at det kan lade sig gøre at få luftforureningen nedbragt markant. Danmark har forsømt at indføre tilsvarende regler for at beskytte folkesundheden. Derfor klager vi«, siger Søren Thorborg. Han er formand for Red Søerne og har altan på 2. sal lige over for fritidsklubben Dronen.

Borgergruppen fremhæver, at skadelige partikler og gasser fra trafikken betyder, at der hvert år dør omkring 300 borgere tidligere end ellers, ifølge Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Forureningen er især skadelig for folk med astma og andre luftvejsproblemer, men øger også risikoen for blandt andet kræft, hjertesygdomme og indlæringsproblemer hos børn.

Ren Luft-Zoner udsat
Red Søerne ville have klaget allerede for et år siden, men så lovede miljøminister Ida Auken (SF), at hun ville etablere skrappe Ren Luft-zoner kort efter nytår.

Det skete ikke, og nu er Ren Luft-zonerne endnu en gang blevet udsat og er ikke med i regeringens lovkatalog for efteråret.

Ifølge Ida Auken, fordi det er vanskeligt at finde nogle effektive virkemidler, der ikke generer borgere og erhvervsliv alt for meget.

Men det argument forstår hverken borgergruppen Red Søerne eller Det Økologiske Råd. De påpeger, at der også i Berlin var modstand mod skrappe regler i begyndelsen, men at borgerne er blevet glade for dem, fordi luften er blevet renere.

»Og hvis man ville lovgive efter sådanne argumenter, skulle regeringen jo også stoppe med at regulere hastigheden på vejene – det generer jo også borgere og erhvervsliv«, påpeger Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd.

Frygter EU-sag
Han fremhæver, at forskellige regeringer nu har tøvet så længe med at stramme miljøzonerne, at man selv ikke med skrappe Berlinlignende regler vil kunne opfylde grænseværdierne i 2015, ifølge de nye tal fra DCE.

Og EU-kommissionen har allerede advaret os om, at vi så kan få en EU-sag på halsen. Miljøministeren hæfter sig ved, at det kun er på H.C. Andersens Boulevard, at der er sket en markant stigning.

»Miljøstyrelsen er ved at få analyseret, hvad årsagerne er, og er samtidig i dialog med Københavns Kommune om, hvad der kan gøres ved forureningen«, siger ministeren i en mail, hvor hun også gentager, at »regeringen er optaget af at sikre en god luftkvalitet i hele Danmark«.

»Det skal gøres på et så solidt grundlag som overhovedet muligt. Derfor ser vi også på, hvordan andre lande i EU har fået renere luft i deres byer, og hvad konsekvenserne er for borgere og erhvervsliv. Arbejdet tager længere tid, end jeg havde håbet. Men regeringen tager inden jul stilling til indførelsen af Ren Luft-zoner i de større danske byer«, skriver Ida Auken.

Sidste frist for handling

Det svar tilfredsstiller i første omgang Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen:

»Ministeren har lovet mig, at der tages stilling til, hvilke initiativer der skal indføres, inden jul. Det er jeg indstillet på at afvente, men jeg har også sagt til hende, at det er sidste frist for at handle«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også direktør Thorkil Kjær fra Astma-Allergi Danmark håber meget, at ministeren denne gang holder sit løfte.

»Det er nødvendigt med handling, for ventetiden risikerer bogstavelig talt at give nogle sorte lunger – andre giver den måske sort samvittighed«, siger Kjær.

LÆS OGSÅ

På fritidsklubben Dronens legeplads ved Øster Søgade sidder formanden for forældrebestyrelsen, Jens Paaske, og vil se handling, før han tror det.

Paaske får ofte spørgsmål fra bekymrede forældre, der vil vide, om regeringen ikke snart indfører de Ren Luft-zoner, man lovede i regeringsgrundlaget.

»Jeg kan ikke svare. Jeg forstår ikke, hvorfor man bare lader stå til«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce