Mangel. Man bør bl.a. få mere D-vitamin ved at eksponere kroppen for sol i f.eks. en halv times tid nogle gange om ugen.
Foto: PER FOLKVER (arkiv)

Mangel. Man bør bl.a. få mere D-vitamin ved at eksponere kroppen for sol i f.eks. en halv times tid nogle gange om ugen.

Sundhed

Vi skal have langt mere D-vitamin

»Vi står med et folkesundhedsproblem, der skal løses«, siger fødevareministeren.

Sundhed

Danskernes mangel på D-vitamin er langt mere alvorlig end hidtil antaget.

I næste måned offentliggør Fødevareministeriet nye anbefalinger for, hvor meget af vitaminet vi helst skal have. Det tal vil stige fra 7,5 til 10 mikrogram dagligt – eller 33 procent.

Danskerne får i gennemsnit 3,3 mikrogram gennem kosten per dag, og allerede ved de gamle anbefalinger fik ni ud af ti for lidt, ifølge DTU Fødevareinstituttet. Derfor lover fødevareminister Karen Hækkerup (S) nu at tage initiativer til at få tallet forhøjet markant.

»Vi står med et folkesundhedsproblem, der skal løses, og eksperterne har slået fast, at man ikke kan spise sig til nok D-vitamin. Det er en advarsel, jeg ikke kan sidde overhørig«, siger ministeren.

Der er meget langt fra de nuværende 3 mikrogram D-vitamin til de anbefalede 10 mikrogram

Hun henviser til, at mangel på D-vitamin kan føre til vintertræthed, knogleskørhed og knoglebrud.

»Norden er det sted i verden, hvor der ses flest knoglebrud, og forekomsten er markant højere end i for eksempel Sydeuropa«, fremhæver Karen Hækkerup.

En ny folkesygdom i Norden D-vitaminmanglen er blevet værre i takt med, at stadig flere danskere arbejder indendørs, og vi ikke spiser så fede mælkeprodukter mere.

Indtil for få år siden troede forskere og myndigheder dog stadig, at manglen primært var et problem for ældre og kulturer, der dækker meget af deres hud.

Sundhedsstyrelsen henviste for eksempel til, at langt de fleste danskere var gode til at kompensere i vintersæsonen ved at spise D-vitaminer i pilleform, i mad som æggeblomme, laks, makrel og tun – eller ved at tilbringe mere tid i solen, når den endelig var der.

Men flere videnskabelige undersøgelser peger nu i retning af, at manglen på D-vitamin nærmest er blevet en folkesygdom for folk i Norden.



Der er enkelte fødevarer med ekstra D-vitamin på det danske marked, men de sælger ikke, fordi danskerne i modsætning til amerikanerne slet ikke tænder på beriget mad og drikke.

Derfor er fødevareministeren lun på ideen om at mindske problemet ved at tilsætte D-vitamin obligatorisk til basisfødevarer som for eksempel mælk, brød og smør. Det gør man allerede i Sverige, Norge og Finland, og DTU Fødevareinstituttets forsøg viser, at det også virker på danske familier.

»Der er meget langt fra de nuværende 3 mikrogram D-vitamin til de anbefalede 10 mikrogram, og vi ved, at det vil være svært at nå ud til alle, blot med en anbefaling om at købe særlige kosttilskud«, argumenterer Karen Hækkerup. Forbrugerråd vil ramme alle

Forbrugerrådet er som hovedregel imod tilsætning, men ligesom rådet støttede tilsætning af jod til salt, støtter de obligatorisk D-vitamin i for eksempel magre mælkeprodukter. »Når der påvises en så stor mangel på D-vitamin i befolkningen, er der et konkret problem, som vi er nødt til at løse. Men man skal sørge for, at tilsætning sker obligatorisk og i fødevarer, der kommer ud til alle målgrupperne; i dette tilfælde stort set hele befolkningen«, siger Camilla Udsen, ernæringsekspert i Forbrugerrådet.

LÆS OGSÅ Camilla Udsen tilføjer, at det vil være en dårlig idé at åbne op for mere frivillig berigelse, fordi fødevareproducenterne kan bruge det til at tage merpris for ekstra D-vitamin – og fordi det ikke vil nå ud til alle målgrupper. Karen Hækkerup understreger, at hun ikke har lagt sig fast på en endelig løsningsmodel. Ministeren har bedt Fødevarestyrelsen om at nedsætte en arbejdsgruppe med eksperter i D-vitamin, der skal komme med forslag. »Og jeg vil nu tage initiativ til en bred dialog med fødevareerhvervet og andre parter, ligesom jeg vil drøfte situationen med partierne i Folketinget«, siger ministeren, der mener, at det er »vigtigt med god debat om, hvordan vi løser det her folkesundhedsproblem«.





Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden