Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Baggrund om D-vitamin: Vigtigt eller vidunder?

Det virker mod engelsk syge, tuberkulose og knogleskørhed. Og måske kan det højne en hel befolknings sundhedstilstand.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ingen vidste rigtigt, hvorfor det virkede, når man placerede tuberkulosepatienter ude i solen.

Men det virkede. Og indtil man fandt en effektiv penicillinkur i midten af 1900-tallet, var det den mest effektive behandling at sætte de hostende og harkende patienter ud på terrasserne foran sanatorierne i de schweiziske alper, Californien og andre lande med et højt antal solskinstimer. I lande som Danmark blev kuren suppleret med kunstigt sollys, typisk fra de såkaldte kulbuelamper.

LÆS OGSÅ

Først i 2007 – da tuberkulosen var på vej tilbage til den vestlige verden efter næsten at have været udryddet – kom en sandsynlig forklaring på virkningen fra forskere fra Harvard University, University of California (UCLA) og McGill University: Det var efter alt at dømme D-vitaminet i solens stråler, der stimulerede kroppens immunforsvar mod tuberkulosebakterien. Resultaterne, der blev offentliggjort i tidsskriftet Scientific American, tydede således på, at D-vitaminet har langt større betydning for befolkningens almindelige sundhedstilstand, end man hidtil havde troet.

Engelsk syge og knogleskørhed
Siden 1822 havde man vidst, at D-vitaminmangel kunne give rakitis – engelsk syge – og andre knoglesygdomme. Men forskerne fra Harvard, UCLA og McGill pegede på, at det formentlig også er baggrunden for høj forekomst af forskellige typer kræft, diabetes – og måske også medvirkende til, at influenza om vinteren især hærger på de nordlige breddegrader.

MØD SIGURD, DER MANGLEDE D-VITAMIN

Artiklen blev startskuddet til vitamin D’s store genkomst i sundhedsdebatten – og på diskussioner mellem dem, der mener, at vitaminet nærmest er et vidundermiddel, og dem, der bare anerkender det som meget vigtigt. Hovedresultaterne fra Harvard & co. er siden bekræftet af talrige undersøgelser, blandt andet en fra Københavns Universitet og Herlev Hospital i fjor, der viser, at mangel på D-vitamin øger riskoen for hjertesygdom. Forskerne bag denne undersøgelse konkluderede også, at den billigste og simpleste vej til at få mere D-vitamin er »at lade solen skinne på huden med jævne mellemrum«.

Island og Norge har flere kræft-tilfælde

Det er nu almindeligt anerkendt, at mangel på D-vitamin kan være medvirkende til depressionslignende tilstande i vinterhalvåret.

Forskerne fra Harvard, UCLA og McGill sammenlignede i 2007-artiklen forekomsten af sygdommene i lande, hvor folk har masser af sol, med lande som Danmark.

For eksempel har Island og Norge 30-50 procent højere forekomst af kræft i bryst, prostata og tyktarm end lande omkring ækvator. At der ikke er tale om kulturelle og fødevaremæssige forklaringer, viser tal fra USA: Her har Nordstaterne dobbelt så mange tilfælde af bl.a. brystkræft, blærekræft og tyktarmskræft som Sydstaterne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden