Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JACOB EHRBAHN
Foto: JACOB EHRBAHN

magnetlygter. Vælg i givet fald ikke denne model men en højt monteret model. De er dyrere, men meget bedre, fordi de øger synligheden og dermed trafiksikkerheden. Samtidig undgår man risikoen for at smadre en lavt siddende forlygte i et cykelstativ.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cykellygter: Skal det være batteri, dynamo eller magneter?

Den 1. november gælder der nye regler for lys på cyklen. Se her hvad du skal vælge.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Om små 14 dage er det slut med dinglende cykellygter og lygter, der lyser på de allersidste batterirerssourcer.

Fra den første november skal lyset fra cykellygten pege enten lige frem eller lige bagud, og lysstrålen skal være så kraftig, at den kan ses 300 meter væk.

Det er et par af de nye krav, der stilles til cyklisterne efter 1. november endda med risiko for bøder på 700 kroner, hvis ikke lyset er i orden.

LÆS ARTIKEL

Men hvad skal man så vælge af lys til cyklen. Batteri, dynamo eller magneter?

Specialkonsulent Allan Carstensen fra Cyklistforbundet opridser både fordele og ulemper ved de forskellige lygtetyper:

Batterilygter:
Jo større batteri lygten har, jo længere tid kan den lyse.

Hvis du skal bruge lyset til at orientere dig, skal du have en stor lygte. Tjek, at lygten lyser i en ordentlig kegle, der er mindst 40 cm høj og 50 cm bred, når du står 3 meter foran lygten.

Drop de små diodelygter – de bliver hurtigt for svage.

Vær opmærksom på, at det stadig er lovligt at sælge lygter, der ikke lever op til de nye krav om minimum 5 timers synlighed på 300 meters afstand. De må bare ikke sælges under betegnelsen cykellygter, men kan f.eks. hedde mini-lygter.

Sidste nyt på markedet for cykellygter er små, genopladelige lygter, som kan sluttes til en computer via et usb-stik og tanke strøm, mens du arbejder.

Dynamolygter:
Nav-dynamolygten er en rigtig god løsning. Den giver masser af lys uden modstand. Vælg en højt monteret model for at øge din synlighed. Nogle modeller har backup lys, når cyklen holder stiller.

Den gammeldags flaskedynamo har et ufortjent dårligt ry. De nye modeller er blevet bedre end fortidens udgaver, der gav en fornemmelse af kronisk modvind.

Magnetlygter:
Vælg en højt monteret model. De er dyrere, men meget bedre, fordi de øger synligheden og dermed trafiksikkerheden. Samtidig undgår man risikoen for at smadre en lavt siddende forlygte i et cykelstativ.

Tre råd til valg af lygter
1. Tænk over dit behov. Skal du køre i byen, hvor det først og fremmest handler om selv at være synlig, eller i mørke områder, hvor lygten også skal hjælpe dig med at kunne orientere dig.

2. Kend dig selv. Er du f.eks. typen, der glemmer lygterne eller glemmer at slukke dem, er det oplagt med fastmonterede dynamo- eller magnetlygter. Overvej også, hvor meget du vil ofre på lygterne, hvis det kun handler om at undgå at få en bøde. Det behøver ikke at koste en formue.

3. Køb lygter i god tid. Så undgår du hovsa-løsninger, der måske ikke fungerer i det lange løb.

Lygtetændingstid

Alle cykler skal have lys på fra solnedgang til solopgang og i usigtbart vejr, f.eks. tåge og tæt snevejr.

Lygtetændingstiden skifter med årets gang, og man kan desværre ikke regne med gadelygternes tændingstid. Tidspunktet for solopgang og solnedgang står i en del aviser, kalendere og almanakker. Du kan også tjekke tidspunkterne på nettet, f.eks. på www.dmi.dk. Vær opmærksom på, at solopgangs- og nedgangstiderne er forskellige i hele landet.

Kilder: Specialkonsulent Allan Carstensen, Cyklistforbundet. Trafikstyrelsen og Rådet for Sikker Trafik.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden