Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Frustreret. Mette Viggers blev ikke ordentligt informeret om risikoen for , at et keglesnit i hendes livmoder kunne betyde for tidlig fødsel. Hendes søn Gustav blev født otte uger for tidligt, og slås med følgevirkninger.
Foto: Daniel Hjort

Frustreret. Mette Viggers blev ikke ordentligt informeret om risikoen for , at et keglesnit i hendes livmoder kunne betyde for tidlig fødsel. Hendes søn Gustav blev født otte uger for tidligt, og slås med følgevirkninger.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mor: Bare de havde fortalt os sandheden

Mette Viggers er en af de keglesnitopererede kvinder, som oplevede en alt for tidlig fødsel.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Næstved Sygehus fylder med sine 14 etager godt i landskabet. Betonhøjhuset var byens vartegn, da det blev bygget i 1960’erne. I dag ser det slidt ud.

Det var her fireårige Gustav startede sit liv i en respirator på afdelingen for for tidligt fødte i november 2008.

Egentlig skulle han først have været født i januar 2009, men han ankom otte uger før hans forældre havde regnet med, fordi livmoderhalsen ikke kunne holde på ham længere.

LÆS ARTIKEL

I dag er Gustav en glad og rask dreng, men den tidlige fødsel har efterladt ham med en mild grad af senfølger, som ofte rammer børn, der er født meget for tidligt. Han er sensitiv og skal skærmes mod mange mennesker og indtryk på én gang. En ergoterapeut følger ham og holder øje med hans motorik. Det går rigtig godt, heldigvis.

Ingen information

Mette Viggers er 36 år og arbejder som sygeplejerske. Efter at have født sine første to drenge, fik hun i 2006 konstateret svære celleforandringer i livmoderhalsen. »Derefter var det hele meget praktisk og instrumentelt. Vi gør lige sådan og sådan, det skal bare væk. Du er bare én i rækken«, siger Mette Viggers om sin oplevelse hos gynækologen.

LÆS OGSÅ Operationen, som foregik med lokalbedøvelse, gjorde Mette Viggers nervøs, og hun fik ikke spurgt ind til risici. Der stod heller ikke noget i det informationsmateriale, hun havde modtaget inden operationen. Selvom Mette Viggers selv arbejder indenfor sundhedssektoren, fløj informationerne om risikoen ikke om ørerne på hende. »Det var sådan noget, jeg hørte lidt om i periferien eller i fora på nettet. Men ingen sagde noget om det«.

Da Mette Viggers blev gravid efter keglesnittet, spurgte hun ind til det hos sin jordemoder, men fik at vide, at der ikke er grund til bekymring.

I uge 31, inden Mette Viggers barselsoverlov overhovedet er begyndt, går vandet pludselig. Hun bliver indlagt på Næstved Sygehus, hvor lægen undersøger hende og siger, at livmoderhalsen er forkortet, sandsynligvis efter keglesnittet. Det lykkes at udskyde fødslen en uge, så Mette Viggers kan få lungemodner, og ruste Gustav bedst muligt til sin tidlige start. En uge efter kommer han til verden. Han vejer 1.800 gram og er indlagt i fire uger.

»Det er billigt sluppet«, siger Mette Viggers, som alligevel blev ramt af dårlig samvittighed, da hun så den lille baby.Ingen kan med sikkerhed sige, om den tidlige fødsel skyldes keglesnittet, men det ærgrer Mette Viggers, at hun ikke havde fået information om risikoen, så hun kunne have taget sine forholdsregler. Selv hvis ikke det havde ændret Gustavs for tidlige fødsel, kunne det måske have taget noget af den skyldfølelse, som efterfølgende ramte hende.

»Jeg ville nok have overvejet en ekstra gang om det var risikoen værd at få barn nummer tre. Jeg vil ikke byde et barn at skulle gå igennem det igen«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden