Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Røgfri. Børn skal have lov til at vokse op uden tobaksrøg, mener flertallet af danskerne. (Arkivfoto)
Foto: OLE LIND

Røgfri. Børn skal have lov til at vokse op uden tobaksrøg, mener flertallet af danskerne. (Arkivfoto)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne: Børn har ret til at vokse op i et røgfrit hjem

Børn og tobaksrøg passer ikke sammen, mener flertallet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn har ret til at vokse op i et hjem, hvor de ikke bliver udsat for tobaksrøg.

Det mener 56 procent af danskerne ifølge en ny Gallup-undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen offentliggør i dag.

Vi er på rette vej Resultatet vækker glæde hos sundhedsmyndighederne:

»Det er et glædeligt budskab, fordi det viser, at det går den rigtige vej med at beskytte børn mod sundhedsskadelig tobaksrøg«, siger Jørgen Falk, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Holdningen kommer til udtryk stort set uafhængigt af indkomst, beskæftigelse, alder, uddannelsesniveau og bopælsregion. Mest udtalt blandt forældre med børn under 10 år.

Børn og røg hænger ikke sammen
Ifølge Sundhedsstyrelsen viser undersøgelsen, at der er en stigende bevidsthed blandt danskerne om, at tobaskrøg og børn hænger meget dårligt sammen.

»Den erkendelse er vigtig, for børn kan ikke selv bestemme, hvem de bor sammen med. De er i den sammenhæng nemme ofre, og derfor har vi voksne og samfundet generelt en forpligtelse til at beskytte dem«, siger chefkonsulent Jørgen Falk.

Blandt rygerne selv, er det cirka 33 procent, der går ind for, at børn skal have ret til at vokse op uden røg i hjemmet.

»Det er trods alt en tredjedel af rygerne, der mener det. Det viser, at det ikke længere er rygere på den ene side og ikke-rygere på den anden, men at også en stor del af rygerne går ind for, at børn ikke skal udsættes for røg. Det tal vil blive ved at stige«, siger Jørgen Falk.

Han pointerer, at man ikke nødvendigvis kan udlede, at to tredjedele af de rygende forældre dermed mener, at deres børn skal vokse op i røg.

»Generelt er der en stor beskyttelse af børn, især af børn under 10 år, og mange røgfri hjem«, siger chefkonsulent Jørgen Falk.

Man ved i dag, at tobaksrøg er særdeles sundhedsskadeligt for børn, understreger Sundhedsstyrelsen. Tobaksrøg sætter sig i gardinerne og i møblerne, og de sundhedsskadelige partikler fra røgen lægger sig på alle flader i hjem, hvor der ryges.

I Danmark er tobaksrøg den vigtigste risikofaktor for, at børn under fem år bliver syge. Og ifølge undersøgelsen er det ni procent af danske børn under 18 år, der bliver udsat for tobaksrøg eller gammel røg i deres hjem dagligt eller ugentligt.

Det reelle tal er formentlig lidt højere, vurderer Sundedsstyrelsen:

»Der er en tendens til at underdrive, når man skal gøre rede for noget, som er socialt uacceptabelt. Det ved vi. Og rygning foran børn er i dag ved at være socialt uaccepteret«, siger Jørgen Falk.

Røgfri biler

Mange er også opmærksomme på at beskytte børnene mod tobaksrøg udenfor husets fire vægge. For eksempel er det kun fire procent af forældre med hjemmeboende børn, som ryger i deres bil dagligt eller næsten dagligt.

Flertallet af danskere - 63 procent - mener også ifølge undersøgelsen, at det bør være en rettighed for alle dagplejebørn at blive passet i et hjem, hvor der aldrig bliver røget indendørs, heller ikke uden for åbningstiden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden