Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forebyggende. Apotekerforeningen skønner, at bedre medicinhåndtering ville betyde, at op mod 100.000 danskere hvert år kunne undgå at blive indlagt på hospitalet. (arkivfoto)
Foto: JACOB EHRBAHN

Forebyggende. Apotekerforeningen skønner, at bedre medicinhåndtering ville betyde, at op mod 100.000 danskere hvert år kunne undgå at blive indlagt på hospitalet. (arkivfoto)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Apotekerforening: Mange medicin-dødsfald kan undgås

Alle over 65, der får flere slags medicin, bør få den gennemgået jævnligt, lyder det.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bivirkninger til medicin og medicineringsfejl koster hvert år tusindvis af danskere livet, viser nye tal fra Nordic Cochrane Centre og Danmarks Apotekerforening.

Antallet af dødsfald kan være helt op til 5.000 om året, og det gør medicin til den tredjestørste dræber herhjemme næst efter kræft og hjertesygdomme.

Skal tilbydes medicingennemgang
»Forkert medicinbrug og bivirkninger af medicin koster alt for mange menneskeliv, og dertil kommer en masse tabt livskvalitet hos de mennesker, som ikke ligefrem dør, men oplever voldsomme bivirkninger. Mange spildte liv kunne undgås«, mener apotekernes formand, Niels Kristensen.

Han foreslår, at alle danskere over 65 år, som bruger fem eller flere slags medicin, tilbydes en årlig medicingennemgang.

»Rigtig mange fejl ville kunne fanges på den måde«, vurderer Niels Kristensen og henviser til et forsøg fra april i år, hvor udvalgte apoteker landet over lavede medicingennemgange for i alt 519 personer. Det viste sig, at hele 94 procent - altså næsten alle - fik afdækket et eller flere problemer med deres medicin.

Apotekerforeningen skønner, at bedre medicinhåndtering ville betyde, at op mod 100.000 danskere hvert år kunne undgå at blive indlagt på hospitalet.

I Forbrugerrådet Tænk er seniorrådgiver Sine Jensen ligeledes optaget af, at initiativer som medicingennemgang bliver en fast tilbagevendende begivenhed for de mennesker, der tager flere forskellige slags medicin - også selv om lægerne kan have svært ved at vurdere, hvordan en cocktail af fem, ti eller måske femten forskellige slags medicin virker i patientens krop.

»Det er helt afgørende, at der bliver taget stilling til folks medicin. Lægerne skal blive bedre til at gøre status - de har ansvaret for at udskrive medicinen«, siger hun.

»Medicin og medicineringsfejl er i det hele taget noget, hele sundhedsvæsenet skal fokusere på. Det er rystende, at så mange dør. Medicin skal bruges til at behandle folk - ikke til at slå dem ihjel«, siger Sine Jensen og tilføjer, at hun heldigvis oplever, at det er et område, der er stigende interesse for både blandt sundhedsfagligt personale rundt omkring på plejehjem, hospitaler og praktiserende læger og hos politikerne.

Apotekerforeningens tal viser, at 700.000 danskere tager mere end fem forskellige slags medicin. Ifølge formanden for Lægeforeningens lægemiddeludvalg, Michael Dupont, er det ikke unormalt, at især ældre mennesker får 10 eller flere slags.

»Medicintrykket er alt for højt. Der er ingen tvivl om, at mange patienter får medicin, man i høj grad kan diskutere berettigelsen af. Og set i lyset af, at der kan være alvorlige bivirkninger ved at tage medicin, så må og skal vi tage hånd om det problem. Vi kan klandre medicinalindustrien for meget, men vi må også se indad. Det er trods alt ikke industrien, der udskriver recepterne«, siger Michael Dupont, som selv er praktiserende læge i Birkerød.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) følger »med interesse« de forsøg, der allerede kører i nogle kommuner med systematisk medicingennemgang af plejehjemsborgeres medicin. Men hun sætter især sin lid til to tiltag, der er ved at blive udrullet lige i øjeblikket:

»Det fælles medicinkort, hvor alt sundhedspersonale både på sygehusene, hos de praktiserende læger og i kommunerne kan se præcis, hvad den pågældende patient får, vil føre til færre medicineringsfejl. Det vil en ny regel om, at det virksomme stof skal stå på det klistermærke, apoteket sætter på medicinen, også. Så undgår plejepersonale at blive forvirret af skiftende medicinnavne«.

Begge dele bliver virkelighed i løbet af 2014.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden