Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Læger: »Patienter presser selv på for at få medicin«

Læger oplever, at det kan være svært at modstå pres fra patienter og pårørende.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Medicintrykket er alt for højt. Der er ingen tvivl om, at mange patienter får medicin, man i høj grad kan diskutere berettigelsen af«.

Sådan lød det i weekenden fra lægernes egne rækker, da formanden for Lægeforeningens lægemiddeludvalg Michael Dupont kommenterede nye beregninger, der viser, at cirka 3.500 danskere hvert år dør af sygdomme, der er opstået som bivirkning til deres medicin, eller fordi de har taget medicinen forkert.

Flere forskellige eksperter inden for sundhedssektoren opfordrede til generel øget forsigtighed med medicin, og en af øvelserne bør ifølge Michael Dupont gå på, at lægerne skal blive bedre til at modstå pres fra patienter og deres pårørende.

»Lægerne bør blive bedre til at stoppe medicinsk behandling, når den ikke er nødvendig længere, men det kan være svært, for mange patienter presser selv på for at få medicin«, siger Michael Dupont, der ud over at være formand for Lægeforeningens lægemiddeludvalg selv er praktiserende læge i Birkerød.

»Det kan være, at det er en speciallæge, der har udskrevet medicinen, og så kan hverken patienten eller de pårørende forstå, hvorfor den praktiserende læge vil stoppe behandlingen igen. Jeg oplever, at en del speciallæger er for fokuserede på deres eget område og glemmer at tage helheden med i perspektivet, når de vurderer, om en patient skal tage den ene eller den anden slags medicin. For netop samspillet mellem forskellige slags medicin er meget vigtigt at tage med i sine betragtninger, når man som læge ordinerer medicin«, siger Michael Dupont.

»Ellers kan det blive en farlig cocktail«.

Overlæge på Akutcentret på Sygehus Sønderjylland Mats Lindberg er helt enig i den analyse.

»Det er et kæmpe problem. Det er meget lettere for læger at ordinere medicin end at fjerne den igen. Vi får simpelthen for lidt information om hvornår og hvordan, man skal afslutte en behandling, og der forskes stort set ikke i det«, siger Mats Lindberg, der dog samtidig oplever, at patienterne bliver meget taknemmelige, når han tilbyder dem at gennemgå deres medicinliste for at se, om der er noget medicin, de kan ophøre med at tage.

»De fleste patienter er rigtig trætte af at tage så meget medicin. Nogle får måske 20 forskellige slags, og det er faktisk de færreste, der bryder sig om at begynde dagen med at fylde maven med 20 piller. Derfor er mine patienter som regel både glade og lettede, når jeg fortæller dem, at de med fordel kan stoppe med nogle af medicinerne«.

Mats Lindberg peger på, at bivirkninger fra medicin ikke alene koster liv, men også i høj grad har indflydelse på patienternes livskvalitet.

»Mange mediciner forringer livskvaliteten. De gør folk svimle, øger risikoen for fald og forringer tænkeevnen hos de gamle. Derfor er det så vigtigt altid at vurdere, om den her nye medicin vil være til gavn for netop den her patient«, siger han, men maner samtidig til besindighed.

»I hele den her diskussion skal man huske på, at medicin også redder liv og øger livskvaliteten. Den slår ikke kun folk ihjel eller gør dem syge. Men der er ingen tvivl om, at lægemidler bliver brugt for ukritisk«, mener Mats Lindberg, der ved siden af sit job som overlæge arbejder for at forbedre lægers kendskab til lægemidlers virkninger og skadevirkninger gennem netværket Læger uden Sponsor.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden