Frugtbarhedstab. Undersøgelsen fra Bispebjerg er lavet på over 15.000 danske tvillingesøstre.
Foto: JAN GRARUP

Frugtbarhedstab. Undersøgelsen fra Bispebjerg er lavet på over 15.000 danske tvillingesøstre.

Sundhed

Astma gør det markant sværere for kvinder at blive gravide

Ny undersøgelse viser, at astma har stor effekt på fertiliteten.

Sundhed

At astma er en lidelse, der gør det svært at trække vejret er langt fra en nyhed. Det er det til gengæld, at sygdommen også går ud over kvinders fertilitet.

Ny forskning viser, at kvinder med astma har langt sværere ved at blive gravide end deres raske medsøstre. Det gælder særligt, hvis de er ældre end 30 år og har moderat til svær astma, der ikke er ordentlig behandlet, skriver Astma-Allergi Danmark i deres nyhedsbrev.

»Vores undersøgelse viser, at mere end hver fjerde kvinde med astma er over et år om at blive gravid. Er kvinderne også over 30 år, stiger tallet til knap hver tredje«, fortæller Elisabeth Juul Gade, der som læge på Bispebjerg Hospitals Lungeforskningsenhed står bag undersøgelsen.

Et område der skal mere fokus på
Undersøgelsen fra er lavet på over 15.000 danske tvillingesøstre.

Konklusionen er, at kvinder med moderat til svær astma gør klogt i at komme i at få børn i en tidlig alder.

Ifølge Elisabth Juul Gade har omkring ti prcent af befolkningen astma. Mange går ubehandlet rundt, og måske kan det være årsag til en evenuelt ufrivillig graviditet.

Hos Astma-Allergi Danmark er man overrasket over resultaterne.

»Det er helt nyt, at astma også giver denne type udfordringer for dem, der er ramt. Her er tale om forskning, der virkelig kan komme patienterne til gavn i deres hverdag, og det er bestemt et område, der må mere fokus på«, lyder det fra Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Hun tilføjer, at organisationen i fremtiden vil tage det med som en del af den rådgivning og formidling, de giver de mange, der henvender sig for at få råd om astma.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce