Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Fixerum. Antallet af narkodødsfald falder. Det skyldes blandt andet tiltag som det mobile fixerum - også kaldet 'fixelancen'.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Fixerum. Antallet af narkodødsfald falder. Det skyldes blandt andet tiltag som det mobile fixerum - også kaldet 'fixelancen'.

Sundhed

Antallet af årlige narkodødsfald er det laveste i 19 år

Ikke siden 1993 har så få ifølge politiet mistet livet efter stofpåvirkning. Ministeren jubler.

Sundhed

Antallet af personer i Danmark, der mister livet efter påvirkning af narkotiske stoffer, har ikke været lavere siden starten af halvfemserne, da stofmisbruget herhjemme begyndte at eskalere.

Sidste år registrerede Rigspolitiet 210 narkotikarelaterede dødsfald i Danmark – et markant vendepunkt i forhold til en konstant stigende dødelighed blandt stofmisbrugere de senere år. Alene i 2011 registreredes 285 dødsfald efter stofpåvirknng.

Tendensen står at læse i rapporten ’Narkotikasituationen 2012’, som Sundhedsstyrelsen offentliggør i dag.

Som mulige årsager til den faldende dødelighed blandt stofmisbrugere fremhæver rapporten »en generel nedgang i de senere år i antallet af stofmisbrugere i behandling for første gang«, »ændringer i stofmarkedet i de pågældende år« og »nye initiativer og indsatser i kommunerne til de allermest sårbare« – herunder etableringen af stofindtagelsesrum og heroinklinikker.

Udviklingen glæder sundhedsminister Astrid Krag (SF).

»Det er utrolig glædeligt, at det nu er lykkedes os at få det tal til at falde. Det er et område, hvor vi ellers ligger for højt i Danmark, men det tyder på, at der er noget at hente på området«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ekspert vil have flere fixerum Siden midten af halvfemserne har antallet af dødsfald registreret i Rigspolitiets register ligget nogenlunde konstant, dog med årlige udsving. Men de 210 dødsfald i 2012 – heraf 76 procent mænd og 24 procent kvinder – er et betydeligt fald, og det hænger utvetydigt sammen med oprettelsen af stofindtagelsesrum, mener rusmiddelekspert og overlæge ved Hvidovre Hospital, Henrik Rindom. »Jeg mener helt entydigt, at det handler om stofindtagelsesrummene. At nogen kan gribe ind, hvis en akut situation opstår«, siger han og tilføjer, at mens stofmisbrugere i gamle dage kunne segne ubemærket hen i bybilledet, hvis de havde taget en overdosis, har de i dag langt bedre overlevelsesmuligheder: »Nu sidder de i stofindtagelsesrummene, hvor der er opsyn. Det er sådan set bare sørgeligt, at der ikke er flere stofindtagelsesrum«, siger Henrik Rindom. Og noget kan tyde på, at han har ret. I oktober 2012 fik Danmark sit første stationære, men midlertidige, stofindtagelsesrum på Halmtorvet i København. Rummet – der er bemandet med seks sygeplejersker, fire pædagoger, en projektleder og en gruppe vikarer – har i løbet af sit første halve leveår lagt lokaler til 43.340 stofindtag fordelt på 841 brugere, og i samme periode har stofindtagelsesrummet håndteret 32 overdosistilfælde, hvor alle personer overlevede.

Fixerum giver færre dødsfald

Erfaringer fra udlandet har også påvist fald i dødeligheden blandt stofbrugere efter etableringen af stofindtagelsesrum. I dag er der oprettet permanente stofindtagelsesrum i København og Odense, mens endnu et forventes oprettet i Aarhus inden årets udgang. Siden 1970 har Rigspolitiet registreret narkotikarelaterede dødsfald. Betegnelsen dækker over dødsfald, hvor der er sket indberetning til politiet, og hvor der samtidig er oplysninger stofmisbrug. Det kan eksempelvis være ved dødfundne, pludselig uventede døde og ulykker – herunder forgiftninger, drab, selvmord og trafikulykker, hvor illegale stoffer har været medvirkende. Den nye rapport viser også, at gennemsnitsalderen ved narkodødsfald er steget fra 33 år i 1993 til 41,9 år i 2012. Andelen af unge under 30 år udgjorde 13 procent af dødsfaldene, der ikke overraskende oftest finder sted i storbykommunerne Københavns (37), Aarhus (13), Aalborg (12) og Odense (10). Lektor ved Center for Rusmiddelforskning, Jakob Demant, peger særligt på »det større fokus, der er kommet på skadesreduktion i de senere år«: »Det er generelt i samfundet blevet mere acceptabelt at tale om skadesreduktion som for eksempel lægeordineret heroin. Det, tror jeg, betyder meget«, siger Jakob Demant, der netop nu er i gang med undersøgelsen Global Drug Survey om skadesreduktion ved indtagelse af stoffer. Regeringen har på stofmisbrugsområdet fastsat en målsætning om, at antallet af narkotikarelaterede dødsfald i 2020 skal fastholdes på et niveau på højst 200.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce