ALTERNATIV. En patient med en begyndende depression kan måske have større gavn af samtaleterapi eller en henvisning til en psykolog end lykkepiller. (Arkivfoto)
Foto: BORBERG THOMAS

ALTERNATIV. En patient med en begyndende depression kan måske have større gavn af samtaleterapi eller en henvisning til en psykolog end lykkepiller. (Arkivfoto)

Sundhed

Patientforening: Vi skal have flere alternativer til medicin

Lægerne skal blive bedre til at udskrive motion og terapi i stedet for piller.

Sundhed

Den seneste tids afsløringer af dødsfald og kraftige bivirkninger i forbindelse med medicinbrug får nu paraplyorganisationen Danske Patienter til at kræve, at både lægerne og politikerne får mere fokus på alternativer til medicin.

»Der er behov for, at lægerne og politikerne - og for så vidt også patienterne - i højere grad får øje for, at medicin ikke altid er løsningen. Det handler både om at styrke forskning i alternativer, men også om at udbygge tilbuddene til patienterne. Som eksempel kan man nævne samtaleterapi som alternativ til antidepressiv medicin. Man kan i dag få lykkepiller, samme dag man går til lægen, men ofte skal folk vente i ugevis på at se en psykolog«, siger Annette Wandel, chef for kvalitet og politik i organisationen, som repræsenterer i alt 870.000 medlemmer.

Annette Wandel peger på, at der mangler modvægt til medicinalindustriens omfattende forskningsaktiviteter og markedsføring af medicin.

»Der bliver brugt rigtig mange penge på det. Der kan alternativer som for eksempel rehabilitering og terapi have svært ved at konkurrere. Derfor er det utrolig vigtigt, at samfundet har fokus på at udvikle viden om alternativer til medicin og gøre de gode alternativer til medicin tilgængelige for patienterne«.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) erklærer sig i en mail til Politiken helt enig i, at medicin ikke altid er den bedste løsning.

»Derfor er det også utrolig vigtigt, at de praktiserende læger ikke hiver receptblokken for hurtigt frem, men altid vurderer, om eksempelvis en patient med en begyndende depression kan have større gavn af samtaleterapi eller en henvisning til en psykolog end lykkepiller. Og lægerne skal selvfølgelig også informere om de mulige bivirkninger, som medicin kan have, så patienterne selv kan tage stilling til, om de vil begynde på en medicinsk behandling«.

De praktiserende lægers formand Bruno Melgaard Jensen mener, at lægerne generelt gør et godt job i forhold til at finde den behandling, der passer bedst til den enkelte patient.

»Men jeg er enig i, at der i samfundet er en tendens til at have fokus på de hurtige løsninger, og det kan både læger og i høj grad også patienterne være drivere for. Men det er lægens job at træde et skridt tilbage og i fællesskab med patienten finde frem til, hvad der er bedst for den enkelte. For nogle kan det være medicin, for andre kan det være motion eller samtaleterapi. Eller rygestop som forebyggelse af hjertesygdom«, forklarer han.

Bruno Melgaard Jensen mener, at nogle patientgrupper ville være lettere at motivere til at dyrke motion, hvis der var tilskud til at gå i fitnesscenter, eller hvis der rundt om i kommunerne blev indrettet motionscentre til syge.

»De fleste fitnesscentre er indrettet til raske. Det kan være svært – og dyrt – at komme der, hvis man er syg og for eksempel ikke kan arbejde. Jeg tror, det kunne gøre en forskel for mange, hvis de kunne træne med ligestillede«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden