Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sunhed. Sundhedstjek hos Falck Healthcare. Lægen måler blodtryk samt et EKG for at tjekke hjertefunktionen i hvilende tilstand.
Foto: HELLE ARENSBAK

Sunhed. Sundhedstjek hos Falck Healthcare. Lægen måler blodtryk samt et EKG for at tjekke hjertefunktionen i hvilende tilstand.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Syge får en diagnose på 17 dage hos Falck

Tusinder af syge venter alt for længe på en diagnose i det offentlige.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens det kniber for regionerne at leve op til lovkravet om hurtigt at udrede, hvad syge danskere fejler, stiller Falck Healthcare en diagnose inden for 17 dage.

Det sparer både sygedage, førtidspensioner og millioner af kroner.

En af de store kunder hos Falck Healthcare, en division i Falck, er Pension Danmark med 236.000 medlemmer – typisk faglærte og ufaglærte inden for håndværk, transport og rengøring – som kan bruge ordningen, hvis de bliver syge og henvist til en speciallæge.

LÆS OGSÅ

»Der gik simpelthen for lang tid med at få stillet diagnosen. Og hvis de ikke var meget syge, når de blev sygemeldt, blev de det undervejs. Det handler i sidste ende om at bevare tættest mulig tilknytning til arbejdsmarkedet«, siger direktør i Pension Danmark Jens Christian Stougaard.

Ordningen Hurtig Diagnose har fungeret i fire år og har ifølge direktøren medvirket til, at antallet af medlemmer, der har fået tilkendt førtidspension, er faldet fra 1.300 i 2004 til 800 sidste år. Faldet betyder samtidig en besparelse for det offentlige på 150 millioner kroner.

Der er nemlig klar sammenhæng mellem længden af en sygemelding og risikoen for aldrig at vende tilbage i job. Venter den syge fire uger i stedet for to, stiger risikoen til mere end det dobbelte. Og endnu længere ventetid øger blot risikoen.

Personlig tovholder til forskel
Politiken kunne i november fortælle, at fire ud af fem regioner ikke lever op til diagnosegarantien på 30 dage, som regionerne ellers indgik aftale med regeringen om i juni 2012. Værst ser ventetiderne ud for patienter, hvor der er mistanke om sygdomme som epilepsi, sklerose, Parkinsons, gigt eller urinvejsinfektioner.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) afkrævede regionerne en statusredegørelse, som ministeren modtog i går, men endnu ikke har haft mulighed for at læse.

Hovedårsagen til, at Falck Healthcare ofte kan stille diagnoser hurtigere end de offentlige hospitaler, er ifølge direktør Jan Steenhard, at Falck giver den syge en »personlig tovholder, som kender vejen gennem systemet«.Koordinatoren skal finde det hurtigste mulighed for undersøgelse – i offentligt eller privat regi – og gøre patienten tryg.

»Man kan få en masse til at lykkes inden for de eksisterende systemer bare ved bedre koordinering«, siger han.

Jan Steenhard oplyser, at Falck er i gang med at stramme sin garanti op, så diagnoser kan stilles på mindre end 17 dage. Og det tilbud gælder også regionerne: »Vi mener godt, at vi kunne løse opgaven for det offentlige«.

Er I ikke for dyre?

»Intet er dyrt, hvis du måler det op over for, at folk ikke har arbejde. Konsekvenserne af ikke at levere er langt mere kostbare både menneskeligt og økonomisk«, siger han.

Stor omlægning

I Region Nordjylland har cirka 4.000 patienter ventet mere end 30 dage på en diagnose, siden udredningsgarantien trådte i kraft. Dertil kommer en pukkel på 11.000 patienter, som blev henvist før 1. september, men stadig venter.

Regionsformand Ulla Astmann (S), der også er formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, mener dog ikke, at Falck er løsningen på problemet.

LÆS OGSÅ »Vi søger at lægge så meget som muligt i eget regi – det er også det billigste for os. Vi er i gang med en større omlægning, hvor vi også forsøger at bruge nogle af de arbejdsgange, man kender fra det private. Vi udvider blandt andet åbningstiderne på nogle af vores ambulatorier til klokken 17 og 19«, forklarer hun. Den personlige tovholder kan Ulla Astmann »sagtens se ideen i«, men det er der ikke penge til. Hun lover dog bedring: »Vi forventer, at det bliver langt bedre – det har vi også forpligtet os til. Men vi er bare nødt til at sige, at det er en meget stor omlægning, som skal håndteres«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden