Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Håndkøb. Her er ibuprofen - Ipren - til salg i et supermarked. Salg uden recept bør forbydes, mener flere eksperter.
Foto: NIELS HOUGAARD

Håndkøb. Her er ibuprofen - Ipren - til salg i et supermarked. Salg uden recept bør forbydes, mener flere eksperter.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: Hovedpinepiller er for farlige at sælge i håndkøb

Både Gigtforeningen og professorer mener, at ibuprofen bør gøres receptpligtigt.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ibuprofen - et gigtmiddel, der sælges som helt almindelige hovedpinepiller under navne som Ipren og Ibuprofen Orifarm - har så alvorlige bivirkninger, at det bør fjernes fra håndkøb. Det siger to professorer og Gigtforeningen samstemmende.

»Når man kan få et lægemiddel i håndkøb, så signalerer myndighederne, at det er ufarlig medicin. Men ibuprofen er langt fra ufarligt«, siger professor i hjertesygdomme Gunnar Gislason fra Gentofte Hospital.

LÆS OGSÅ

Ibuprofen kan både give hjertesygdomme og blodpropper, men især blødende mavesår, som i værste fald kan være dødeligt, er en risiko, når man tager ibuprofen. Det viser en stor analyse fra The Lancet, som sammenligner de forskellige gigtmidler af typen NSAID og konkluderer, at ibuprofen firedobler risikoen for at få blødende mavesår.

På det punkt er ibuprofen endnu værre end flere af de stærkt kritiserede gigtmidler, som Sundhedsstyrelsen fraråder al brug af på grund af bivirkningerne.

»Det ser ud til, at ibuprofen faktisk har en af de dårligste risikoprofiler blandt gigtmidlerne. Godt nok er de doser, studiet fra The Lancet bruger, temmelig høje i forhold til, hvad de fleste ville bruge, men for mig at se er det direkte for dårligt, at myndighederne tillader salg af ibuprofen i håndkøb. Almindelige mennesker har ingen chance for at gennemskue, at medicinen kan være så farlig«, siger Gunnar Gislason.

Kan købes på tankstationer
Professor Peter Gøtzsche, som er leder af den uafhængige forskningsinstitution Nordic Cochrane Centre, er helt enig med ham.

»Ibuprofen er lige så farligt som alle andre typer NSAID’er (smertestillende gigtmedicin, red.), og det er derfor helt forkert, at det bliver solgt som håndkøbsmedicin. Folk tror, at det er hip som hap, om de tager en pille med paracetamol (f. eks. Panodil, Pinex eller Pamol, red.) eller en med ibuprofen, når de har ondt et eller andet sted, men ibuprofen er langt farligere, og pillerne kan være dødelige, selv om man tager dem fuldstændig som foreskrevet«, siger han og tilføjer:

»Tænk dig, at den slags medicin kan du købe på tankstationer, hvor du absolut ingen vejledning får«.

I Lægeforeningen er formand for lægemiddeludvalget Michael Dupont mere tilbageholdende med at kritisere håndkøbssalget af ibuprofen.

»Så længe, de bliver solgt i små pakker, så synes jeg ikke, der er indikation for at tage dem ud af håndkøb. Vi må forlade os på, at Sundhedsstyrelsens har styr på det. Så længe, styrelsen finder det sikkert at sælge pillerne i håndkøb, så mener jeg ikke, der er grund til at gøre livet besværligt for alle de mennesker, der har brug for en ibuprofen i ny og næ«, siger Michael Dupont, der har en fornemmelse af, at de fleste godt ved, at håndkøbsmidler baseret på ibuprofen eller acetylsalicylsyre (for eksempel Kodimagnyl og Treo) har flere og mere alvorlige bivirkninger end paracetamol.

»Jeg tror, mange opfatter paracetamol som et relativt mildere præparat. Men jeg ved det ikke med sikkerhed«.

Reklamer ved busstoppesteder

Den formodning er Gigtforeningens direktør Lene Witte lodret uenig i.

»Jeg er sikker på, at ibuprofen opfattes som helt fredelige piller, når de kan købes hos købmanden, i supermarkedet og i kiosken, og der er reklamer for dem ved busstoppestedet. Herregud, hvor farlige kan de være, tænker folk . Derfor bør de hurtigst muligt blive receptpligtige. De er alt for farlige til at blive solgt i håndkøb«, siger Lene Witte.

I Sundhedsstyrelsen vil adm. direktør Else Smith ikke udtale sig håndfast for eller imod ibuprofen som håndkøbsmedicin.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

»Vi har for nylig diskuteret, om ibuprofen helt skulle fjernes fra håndkøb, men endte med at beslutte, at det er forsvarligt at sælge pillerne i pakninger med 20 styk ligesom andre svagt smertestillende midler. Men vi er opmærksomme på, at der kan være alvorlige bivirkninger, selv om man tager dem i de anbefalede doser, og derfor holder vi nøje øje med forbruget. Jeg kan ikke sige dig, om vi i fremtiden vil vælge at fjerne ibuprofen fra håndkøb. Det afhænger blandt andet af, hvordan forbruget udvikler sig, og det er for tidligt at sige endnu«.

Men når I ved, der kan være alvorlige bivirkninger, hvorfor fjerner I så ikke ibuprofen fra håndkøb med det samme?

»Vi mener som sagt, at det er forsvarligt at sælge dem i 20 styk-pakninger, og nu holder vi øje med udviklingen i forbruget«.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at der sidste år blev solgt nogenlunde lige meget håndkøbsmedicin baseret på henholdsvis paracetamol og ibuprofen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden