PILLEOFFER. 20-årige Danilo Terrida var glad for sejlsport og styrketræning.Hans familie har fået medhold i, at deres søn sandsynligvis døde som følge af at tage piller mod depression. Men han er ikke den eneste.
Foto: Privat

PILLEOFFER. 20-årige Danilo Terrida var glad for sejlsport og styrketræning.Hans familie har fået medhold i, at deres søn sandsynligvis døde som følge af at tage piller mod depression. Men han er ikke den eneste.

Sundhed

Danilo er ikke den første: Mindst 11 andre har fået erstatning efter selvmord

Patientforsikringen har anerkendt mindst 11 andre sager som behandlingsskader.

Sundhed

Det viser sig nu, at sagen om den 20-årige Danilo Terridas selvmord, der er blevet anerkendt som en behandlingsskade, ikke er den første af sin art herhjemme.

Ud over Danilo Terrida har mindst 11 andre danskere begået selvmord, mens de var på antidepressiv medicin, hvor Patientforsikringen efterfølgende har klassificeret selvmordet som en behandlingsskade.

Det viser en søgning, Patientforsikringen har foretaget i sit arkiv for Politiken.

LÆS OGSÅ

I en enkelt af sagerne drejer det sig om en ung person, mens resten af de afdøde var voksne mennesker.

Skærpede retningslinjer bør gælde alle

Landsformand i foreningen Bedre Psykiatri Ebbe Henningsen er ikke overrasket over, at der nu dukker flere sager om selvmord, der kan sættes i forbindelse med antidepressiv medicin, op.

»Desværre overrasker det mig ikke. Og det faktum, at størstedelen af de ulykkelige sager drejer sig om voksne mennesker, understreger med al tydelighed, at det ikke er nok, når Sundhedsstyrelsen melder, at den vil skærpe retningslinjerne for at udskrive antidepressiv medicin til unge mellem 18 og 24 år. De skærpede retningslinjer skal gælde alle, uanset patientens alder«, mener Ebbe Henningsen.

Sundhedsstyrelsen annoncerede forleden dag på baggrund af Danilo Terridas selvmord, at den senere på året vil komme med nye regler, der kræver, at den alment praktiserende læge, der udskriver antidepressiverne, skal gennemføre en personlig samtale samt en vurdering af patienten, før pillerne udskrives.

Herudover skal lægerne efterfølgende følge bedre op på patienten.

LÆS OGSÅ

»Det er helt indlysende, at lægerne skal have den tilgang til alle patienter. Det er utroligt vigtigt, for antidepressive lægemidler er medicin, der virkelig skal holdes styr på, fordi det kan have meget alvorlige bivirkninger. Det er ikke spor anderledes, end at lægerne også rutinemæssigt følger patienter, der er i behandling for type 2 diabetes med helbredstjek hver tredje måned«, siger Ebbe Henningsen.

Sundhedsstyrelsens enhedschef Anne Mette Dons oplyser til Politiken, at de nye retningslinjer kommer til at gælde alle personer over 18 år, men at der bliver et særligt afsnit om de 18-24-årige og de særlige forholdsregler, der gælder der. Det er endnu ikke helt fastlagt, hvad retningslinjerne præcis komme til at indeholde.

»Men det er en misforståelse, at vi kun skærper reglerne for de 18-24-årige. Det kommer til at gælde for alle patienter, at de skal vurderes personligt af lægen, og i langt de fleste tilfælde vil det ikke være nok med en enkelt konsultation som baggrund for at udskrive antidepressiv medicin. Det vil også gælde for alle patienter, at lægen er forpligtet til at følge op på virkningen. Hvad angår de 18-24-årige kommer vi formentlig til at skrive, at de skal vurderes af en psykiater, før de får udskrevet pillerne«, siger Anne Mette Dons.

I de i alt 12 sager om selvmord og antidepressiver, der er anerkendt som behandlingsskader af Patientforsikringen, er der sammenlagt udbetalt 4,2 millioner kroner i erstatning til de efterladte.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce