Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Maniodepressiv. Medicinen forvandlede med broderens ord Adel fra en energisk 26-årig til at ligne »en 90-årig patient på et hospice«
Foto: PRIVAT FOTO

Maniodepressiv. Medicinen forvandlede med broderens ord Adel fra en energisk 26-årig til at ligne »en 90-årig patient på et hospice«

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grove lægefejl førte til selvmord

Psykiatrisk Center Amager får hård kritik for at have overmedicineret 26-årig mand. Ifølge klinikchef har sager om medicin i store doser medført »kultur-ændring« i psykiatrien.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En 26-årig psykiatrisk patient, der begik selvmord ved at kaste sig ud foran et metrotog i juni 2011, var blevet så voldsomt medicineret på Psykiatrisk Center Amager, at bivirkningerne blev »uudholdelige«.

Det konstaterer Patientombuddet, der efter to års sagsbehandling retter skarp kritik mod Psykiatrisk Center Amager for at have givet patienten, Adel Saidane, en behandling, som »var under normen for almindelig anerkendt faglig standard«.

Medhold i alle klager »Min storebror nåede ud i en grad af bivirkninger, som var så uudholdelige, at ethvert menneske kunne begå selvmord i den situation«, siger patientens bror, Hafed Amin Saidane, som indbragte sagen for Patientombuddet.

I afgørelsen kritiseres Psykiatrisk Center på fem konkrete punkter. Den 26-årige fik for store doser medicin. Lægerne havde ikke, som de skal, givet nogen begrundelse for de høje doser. De forsømte at se til patienten og havde for lidt fokus på bivirkningerne. Afdelingen burde i tide have forsynet Adel Saidane med en fast vagt, så han ikke uledsaget kunne forlade den.»Vi har fået medhold i alt det, vi har klaget over. Vi var ikke i tvivl om, at han begik selvmord på grund af bivirkningerne fra medicinen«, siger Hafed Saidane.

Hans bror var maniodepressiv, men havde ikke været indlagt i to et halvt år, da han i maj 2011 følte sig opkørt og lod sig indlægge frivilligt. I løbet af de følgende knap fire uger blev han behandlet med flere antipsykotiske midler kombineret med beroligende medicin i mængder, som med broderens ord forvandlede ham fra en energisk 26-årig til at ligne »en 90-årig patient på et hospice«.

Sagen har fået konsekvenser
I Region Hovedstadens Psykiatri beklager man forløbet dybt: »Jeg tager afgørelsen fuldstændig til mig. Vi siger undskyld, og jeg har frygtelig ondt af de pårørende. Det er en forfærdelig sag, og jeg er meget ked af den«, siger Inger Merete Terp, der er klinikchef på Psykiatrisk Center Amager.

Sagen er et eksempel på den omfattende overmedicinering af psykiatriske patienter, som skete i Region Hovedstaden frem til sommeren 2012, da Politiken begyndte at skrive om forholdene.

Overmedicineringen, der blandt andet førte til afskedigelsen af en klinikchef i Glostrup og en påtale til en vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri, fik regionen til at vedtage en handlingsplan, som med en tæt overvågning af medicineringen skulle stoppe overmedicineringen.

Efterfølgende er andelen af patienter, der behandles med det antipsykotiske middel Zyprexa i overdoser, nedbragt fra knap 25 procent til omkring 5 procent.

»Jeg mener, at vi har fået godt styr på det, og har nu sikret, at man på centrene kan handle på det fra dag til dag, hvis der er psykiatriske centre, der begynder at ordinere for store doser«, siger Svend Hartling, der er koncerndirektør i Region Hovedstaden.

Han betegner sagen fra Amager som »meget kritisabel« og vil nu bede direktionen i Region Hovedstadens Psykiatri om at svare på, om der er gjort tilstrækkeligt for at forhindre, at det sker igen.

Paradigmeskift

Patientombuddets afgørelse er også sendt til Sundhedsstyrelsen og embedslægerne i hovedstaden, som vil behandle den på et møde i næste uge.

»Vi drøfter, om den skal have konsekvenser for at undgå, at der er risiko for andre patienter«, siger Sundhedsstyrelsens tilsynschef, Anne Mette Dons.

Hun er generelt tilfreds med, at Region Hovedstaden har grebet effektivt ind mod overmedicineringen: »Det er virkelig et paradigmeskift, der er sket«.

LÆS OGSÅ

Klinikchef Inger Merete Terp siger, at hele sagen om overmedicinering har medført en »kulturændring«.

»Vi skal ikke kun fokusere på medicinen, men også på patienternes dagligdag. Vi skal se på hele patientens liv, på, at de kan vaske op og gå en tur og gøre ting, som giver livskvalitet«, siger hun.

Afgørelsen fra Patientombuddet vil nu blive taget op med lægerne på centret på Amager og med de andre psykiatriske centerchefer i Region Hovedstaden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden