Koffein. To kopper kaffe efter indlæring kan ifølge ny undersøgelse have postitiv effekt på hukommelsen.
Foto: RUNE PEDERSEN

Koffein. To kopper kaffe efter indlæring kan ifølge ny undersøgelse have postitiv effekt på hukommelsen.

Sundhed

Kaffe kan give dig bedre hukommelse

Nyt studie viser, at kaffe efter indlæring hjælper os til at huske bedre.

Sundhed

Vi tager os gerne en kop kaffe om morgenen for at komme godt i gang eller om eftermiddagen for at yde det sidste inden arbejdsdagen går på held.

Men en ny undersøgelse påstår, at vi i stedet bør drikke koffeinen umiddelbart efter, vi har lært noget nyt, så vil vi nemlig bedre kunne huske det.

LÆS OGSÅ

»Det nye i denne veludførte undersøgelse er, at koffein påvirker lagring af information i langtidshukommelsen – også kaldet konsolideringsprocesssen. Det har man ikke tidligere set hos mennesker,« siger Jesper Mogensen, professor på Institut for Psykologi på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Han har ikke selv været med til at lave forskningen.

2 kopper kaffe er grænsen
Deltagerne i undersøgelsen fik vist en række billeder, og indtog efterfølgende henholdsvis 100 milligram koffein, 200 gram og 300 gram.

Dagen efter kunne dem der indtog 200 gram i højere grad genkende billederne end dem, der havde indtaget 100. Til gengæld kunne dem der indtog 300 gram ikke huske bedre, end dem der havde indtaget 200 gram.

»Hjernens celler bliver på et tidspunkt mættede, så de ikke reagerer yderligere på koffeinen. Det lader altså til, at effekten på hukommelsesfunktionen stopper med at stige ved omkring de 200 milligram,« siger Albert Gjedde, professor ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Københavns Universitet, til Videskab.dk.

Han har ikke selv været med til at lave undersøgelsen, men forsker blandt andet i hjernens signalstoffer og cellekommunikation.

200 milligram koffein svarer cirka til to kopper kaffe.

Professor vil vide mere

Koffein har også en række bivirkninger som dårligere søvn, hjertebanken og øget stress, derfor mener professor Jesper Mogensen, at man skal vide mere om de positive effekter, før man kan anbefale koffein.

»Der skal laves flere undersøgelser, før vi kan være sikre på, at koffeins effekt på lagring af information gælder for andre typer opgaver end billeder. Derudover er der en række uhensigtsmæssige bivirkninger ved koffein, man skal tage højde for«, siger Jesper Mogensen. Han forsker selv i behandling af hjerneskader, samt hvordan hjernen ændrer sig ved anvendelse og indlæring.

LINK Læs hele artiklen på Videnskab.dk her.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce