Medicin. Debatten om brugen af psykofarmaka blev kickstartet af en kronik fra overlæge og professor Peter Gøtzsche. Han skrev, at lægerne er så dårlige til at anvende medicinen, at borgerne i Danmark var bedre tjent, hvis medicinen slet ikke var på markedet. (arkivfoto)
Foto: Joachim Adrian(Arkiv)

Medicin. Debatten om brugen af psykofarmaka blev kickstartet af en kronik fra overlæge og professor Peter Gøtzsche. Han skrev, at lægerne er så dårlige til at anvende medicinen, at borgerne i Danmark var bedre tjent, hvis medicinen slet ikke var på markedet. (arkivfoto)

Sundhed

Psykiaterne går i krig mod overlæge: Peter Gøtzsche er ekstrem og useriøs

Ja, medicin mod psykisk sygdom virker. Nej, medicinen øger ikke risiko for selvmord. Det fastslår førende psykiatere.

Sundhed

Uden at skrive hans navn en eneste gang svarer danske psykiatere nu på den kritik af medicinsk behandling, som overlæge og professor Peter Gøtzsche for nylig fremførte.

Tre af landets mest indflydelsesrige psykiatere giver i dagens Kronik deres version af virkeligheden om brugen af psykofarmaka mod sygdomme som depression og skizofreni. Kroniken er skrevet af Lars Kessing, Merete Nordentoft og Thomas Middelboe på vegne af alle professorer i psykiatri og børne- og ungdomspsykiatri i Danmark og Dansk Psykiatrisk Selskab.

»Desværre er der en tendens til at den offentlige debat domineres af ekstreme eller endsidige synspunkter, som ligger langt fra de synspunkter som internationale videnskabelige selskaber deler. Denne kronik er et forsøg på at rette op på noget af denne skævhed«, skriver kronikørerne.

LÆS KRONIKKEN

Dette udsagn er møntet på professor og overlæge Peter Gøtzsche, der leder Det Nordiske Cochrane Center ved Rigshospitalet.

For et par uger siden skrev han i Politiken en kronik, der er stærkt kritisk over for danske psykiateres brug af psykofarmaka. Psykiaterne kan ikke finde ud af bruge medicinen, især er de dårlige til at trappe deres patienter ud af pillerne. Derfor ville borgerne i Danmark være bedst tjent med, at alle former for medicin mod psykisk sygdom blev trukket af markedet.

Sådan ser psykiaternes sandhed ud
De tre kronikører rejser og besvarer selv en række spørgsmål om brugen af medicin i psykiatrien.

  • 455.000 personer fik i 2012 udskrevet mindst en recept med antidepressiv medicin. Er der tale om overbehandling? Nej, mener forfatterne. Faktisk er der ifølge undersøgelser tegn på, at der er flere med depression, som ikke bliver behandlet end personer, der bliver behandlet for en sygdom, de ikke skulle have medicin imod.
  • Ja, antidepressiv medicin virker mod depression hos voksne, og medicinen forebygger udvikling af nye depressioner. Såfremt psykoterapi ikke hjælper kan man forsøge at behandle børn og unge med antidepressiv medicin for at nedsætte risikoen for blandt andet selvmord.
  • Nej, antidepressiv medicin øger ikke risikoen for selvmord, fastslår de tre kronikører og henviser til en undersøgelse, som omfatter 100.000 personer. Medicinen beskytter voksne mod selvmordstanker, adfærd og selvmod. Antidepressiv medicin kan øge risikoen for selvmordstanker og -adfærd blandt børn og unge under 25 år. »Der var derimod ikke øget risiko for fuldbyrdet selvmord«, skriver de tre psykiatere.
  • Nej, man bliver ikke afhængig af antidepressiv medicin, og ja, antipsykotisk medicin virker, fortsætter forfatterne, der også konkluderer, at der ikke er noget, som tyder på, at antipsykotisk medicin øger risikoen for, at mennesker med psykiske lidelser dør tidligere end ellers. Tværtimod, skriver de tre.
  • Derimod er det et faktum, at mennesker med psykiske lidelser har et kortere liv end andre. Det skyldes selvmord, ulykker og medicinske sygdomme som især hjertesygdomme. Antipsykotisk medicin »kan man ikke helt frikende« for at øge risikoen for at få hjerte- og karsygdomme, da stofferne »hos nogle patienter« kan føre til blandt andet overvægt og sukkersyge.
  • Endelig er der ingen dokumentation for, at »fysisk aktivitet i sig selv kan afhjælpe psykisk lidelse«, ligesom metoden 'åben dialog', hvor patienten og vedkommendes pårørende i højere grad inddrages, ikke har vist sig effektiv.
Foto: ADRIAN JOACHIM

Efter gennemgangen gør de tre kronikører rede for, hvad de ønsker at opnå med Kroniken:

»Der er brug for en anstændig debat om befolkningens brug af medicin, så de mennesker, der kun kan få deres liv til at fungere, når de er i medicinsk behandling, ikke udstilles som ’svage sjæle’, der bare burde tage sig sammen. Med dette indlæg håber vi at medvirke til, at disse mennesker fortsat kan føle sig trygge ved at indtage den medicin, som deres læge har ordineret«.

LÆS REPORTAGE

Thomas Middelboe, hvorfor har I skrevet denne kronik?

»Fordi der florerer så mange myter og fejlagtige oplysninger om psykofarmaka i Danmark. Vi er bekymrede for at lade de postulater stå alene. Det værste er, at vi oplever, at almindelig borgere bliver vildledt af de postulater og beskyldninger, som florerer omkring psykofarmaka. Derfor kan man frygte, at befolkingens tillid til behandlingen bliver svækket med alvorlige konsekvenser til følge. Som for eksempel at de stopper med at tage medicin«, siger speciallæge i psykiatri Thomas Middelboe, der er formand for psykiaternes faglige forum, Dansk Psykiatrisk Selskab.

Psykiatere gider ikke polemikken
Hvorfor kommer I ikke Peter Gøtzsche i møde på nogle punkter?

»Vi har ikke ønsket at polemisere yderligere med ham, og derfor har vi prøvet at skrive en status på psykofarmakabehandling og de begræsninger, som er ved den. Derfor er vi hverken specifikt gået i rette med ham som person eller hans påstande«.

Gøtzsche opstillede i sin kronik ti myter, som han anklager psykiatere for at holde i live mod bedre vidende. Hvorfor går I ikke i rette med hans ti myter, når I er uenige?

»Det er en beslutning, vi har taget. Nogle af de påstande er så ekstreme, at de ikke er værd at diskutere. Vi har prøvet at lave en fælles udtalelse omkring det her«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Man får fornemmelsen af, at I synes, det går rigtig godt med behandlingen med psykofarmaka. Er alt bare perfekt?

»Nej, for vi har brug for endnu mere effektiv behandling med færre bivirkninger. Det lægger Kroniken også op til. Vi beskriver bare, hvordan status er for den farmakologiske behandling, og der er bundlinjen, at resultaterne er gode, men selvfølgelig kunne være bedre, og det er en opgave, vi hele tiden arbejder på. At bruge præparaterne på bedre måder og skærpe den professionelle anvendelse af medicinen. Forskningen udvikler sig, vi bliver klogere, blandt andet på hvilke stoffer kan vi kombinere«.

Gøtzsche sætter sig til computeren: Ny kronik på vej

Når I ikke går ind og diskutererer Gøtzsches enkelte påstande, risikerer I så ikke at forvirre befolkningen? At I og Gøtzsche står og skyder fra hver jeres skyttegrav uden at diskutere med et fælles udgangspunkt?

»Jeg forstår godt din pointe, men vi mener ikke, at kritikken er tilstrækkelig seriøs til, vi er forpligtet på at tilbagevise den punkt for punkt. Vi går faktisk i rette med nogle af myterne. Om afhængighed, at medicinen ikke virker samt overbehandling. Men Gøtzsches grundsynspunkt om, at psykofarmaka bør afskaffes, er så ekstremt, at det forekommer mig useriøst at diskutere«, siger Thomas Middelboe.

Politiken har mailet Kroniken til Peter Gøtzsche og bedt ham forholde sig til psykiaternes blik på medicin mod psykiske sygdomme. Han lægger ikke skjul på, at han er frustreret over indholdet i Kroniken.

»Hvad skal jeg stille op med så mange fejl, som der er i denne Kronik? Jeg vil gerne kommentere det, men der er så mange fejl i den Kronik, at jeg er nødt til at forklare fejlene i den ved at skrive en ny kronik selv«, siger Peter Gøtzsche.

Han vil dog allerede nu gerne nævne et enkelt punkt, hvor landets førende psykiatere tager helt fejl. Det angår deres udsagn om, at »behandlingen med antipsykotika samlet set ikke er med til at forkorte livslængden, sammenlignet med placebo - tværtimod«.

LÆS INTERVIEW

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De hævder dermed, at antipsykotisk medicin nedsætter risikoen for død. Jeg har kigget på produktresume for Zyprexa, som vist er det mest solgte antipsykotkum i Dammark (bruges mod psykoser og skizofreni, red.). Der står følgende i produktresumeet: 'I et retrospektivt observationskohortestudie var risikoen for formodet pludselig, uventet hjertedød blandt patienter behandlet med olanzapin dobbelt så stor som hos patienter, der ikke blev behandlet med antipsykotika'«, lyder det fra Peter Gøtzsche, der fortsætter:

»Det er netop det, som mange pårørende har oplevet: At deres unge datter eller søn med skizofreni pludselig faldt om og døde«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden