skadeligt? Ny forskning viser, at nikotin øger brugernes risiko for at få diabetes med 30 til 40 procent. Risikoen stiger med mængden af nikotin.
Foto: MARTIN LEHMANN

skadeligt? Ny forskning viser, at nikotin øger brugernes risiko for at få diabetes med 30 til 40 procent. Risikoen stiger med mængden af nikotin.

Sundhed

E-cigaretter får det samlede antal rygere til at stige

Antallet af tobaksrygere falder ikke længere. Og talt sammen med e-rygerne stiger det.

Sundhed

Omkring 200.000 danskere ryger e-cigaretter.

Det er en stigning på 500 procent siden 2010, og det er med til at få det samlede antal af rygere til at stige.

Tallet har ellers været jævnt faldende fra 26 procent i 2005 til 17 procent ved den seneste tælling i december sidste år.

Det viser en stor undersøgelse, som blandt andet Sundhedsstyrelsen har stået bag.

E-cigaretter med »farligt potentiale«
I 2012 røg også 17 af befolkning over 15 år. Så det betyder, at antallet ikke er faldet, som det ellers har gjort i en årrække.

Tvært i mod er det steget lidt, og det bekymrer chefkonsulent Jørgen Falk i Sundhedsstyrelsen

LÆS ARTIKEL

»Nu skal man være forsigtig med statistik, selv om dette er en grundig undersøgelse blandt 5.000 adspurgte, men det ser ud, som om det fald i antallet af tobaksrygere, som vi har set de senere år, er stagneret samtidigt med, at antallet af e-cigaretrygere er steget, og det er bekymrende«, siger Jørgen Falk.

Kan e-cigaretter i virkeligheden fastholde rygerne til nikotinen og røgen?

»Vi har en bekymring for, at e-cigaretter har et potentiale til at få rygere til at blive ved med at ryge. 80 procent af dem, der ryger e-cigaretter, ryger også tobak, og der er stadig ingen undersøgelser, der viser, at e-cigaretter har en effekt i forhold til rygestop. Og den bekymring er vi ikke ene om i Danmark, den findes også i USA og i resten af Europa«, siger Jørgen Falk.

»Og desuden er vi slet ikke klar over, hvad e-cigaretter gør ved helbredet. Det er nok ikke så voldsomt skadeligt som tobaksrygning, men vi kender ikke konsekvenserne af at ryge e-cigaretter«, siger Jørgen Falk.

Han pointerer også i forhold til helt ny viden om, at nikotinen i tobak og nikotinprodukter giver brugerne en 30 til 40 procent øget risiko for type 2 diabetes, at nikotin desuden »er et meget potent stof, som går ind og påvirker blodets evne til at opløse de blodpropper, der hele tiden dannes og for det meste opløses igen«, siger Jørgen Falk.

»Nikotinen har nogle effekter, som påvirker folk mere, end de tror«, siger han.

LINKSe hele undersøgelsen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside her

I 2010 var der 1 procent, der dagligt eller en gang i mellem røg e-cigaretter, mens det nu er 5 procent. Det svarer til godt 200.000 danskere. Desuden viser undersøgelsen, at ca. 80 procent af dem, der ryger e-cigaretter også er tobaksrygere.

60 procent af daglig-rygerne ønsker ifølge undersøgelsen at holde op med at ryge. Knap 9 procent af rygerne havde konkrete planer om at holde op inden for en måned, da undersøgelsen blev gennemført i december 2013.

Det betyder, at cirka 90.000 danskere netop nu forsøger at holde op med at ryge. Cirka halvdelen af alle dem, der gerne vil stoppe, vil gerne have hjælp til det.

Ifølge undersøgelsen ved 95 procent af danskerne, at rygning er forbundet med lungekræft. Til gengæld er der mindre viden om sammenhængen mellem rygning og andre sygdomme.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kun 42 procent ved, at rygning kan føre til kræft andre steder i for eksempel nyrer, urinblære, tarme, mave, lever, livmoderhals, blodet, spiserør, bugspytkirtel og æggestok.

72 procent af rygerne ved, at rygning kan føre til blodpropper i hjertet, og 83 procent ved, at rygning kan føre til KOL (Kronisk obstruktiv lungesygdom)

»Hver 4. dansker dør af sygdom forårsaget af rygning, og alligevel ved danskerne ikke, at rygning øger risikoen for de fleste kræftsygdomme. De færreste ved, at de kræftfremkaldende stoffer i tobaksrøgen spreder sig i hele kroppen og kan give kræft mange andre steder end i lungerne« siger Inge Haunstrup Clemmensen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

For hver fjerde ryger er det nyt, at rygning kan føre til blodpropper i hjertet.

»Blot få cigaretter om dagen fordobler din risiko for at blive ramt af en blodprop. Og rygning er langt farligere for dit hjerte, end de fleste går rundt og tror. Desværre er der mange, der indser dette for sent efter, at blodproppen har ramt dem. Derfor skal vi hele tiden holde fast i og motivere dem, der rent faktisk ønsker at holde op med at ryge«, siger Gorm B. Jensen, der er forskningschef i Hjerteforeningen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce