Debat. Man skal have argumenterne godt skruet på, før man indleder en debat med gravide kvinder. Men der er et problem, og det bør adresseres, siger jordemoder-formand.
Foto: JAN GRARUP (arkiv)

Debat. Man skal have argumenterne godt skruet på, før man indleder en debat med gravide kvinder. Men der er et problem, og det bør adresseres, siger jordemoder-formand.

Sundhed

Jordemødre om sygefravær: Der skal gøres noget

Jordemoderforeningen vil have mere rådgivning for at mindske gravides sygefravær.

Sundhed

Kommunerne og regionerne må tænke i nye baner og finde en løsning på det massive sygefravær, som gravide har i løbet af deres graviditet.

Sådan lyder opfordringen fra jordemoderforeningen oven på et debatindlæg i Politiken, hvor hr-chef i Dansk Erhverv, Rikke B. Ørum, og Jean Vennestrøm, direktør i Conopor/Kvindelivet, mener, vi i Danmark er blevet for rummelige over for gravide og har opbygget en kultur, hvor vi helt unødigt bekræfter hinanden i, at »det er hårdt at være gravid og normalt at sygemelde sig ved de mindste symptomer«.

»Det er helt oplagt, at det er noget, der skal gøres noget ved. Kvinder, der er syge, skal selvfølgelig sygemeldes, og kvinder, der har et skadeligt arbejdsmiljø, skal fraværsmeldes eller omplaceres. Men jeg er klar modstander af, at sundhedsvæsenet gør sit arbejde så dårligt, at kvinder tror, de skal ligge hjemme på sofaen, når de er gravide«, siger formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo.

To af tre gravide har mere end fire ugers sygefravær De seneste tal på området er ifølge debatindlægget tilbage fra 2010, hvor en rapport fra beskæftigelsministeriet viste, at to af tre gravide havde mere end fire ugers sygefravær i graviditeten, mens hver tredje havde mere end 8 ugers sygefravær. Et alt for højt tal, som bunder i et misforstået syn på de gener, man kan få i en graviditet, lyder det.

»Alt for mange gravide er formentlig sygemeldt med baggrund i gener. Men gener kan man leve med, når man ved, det ikke er farligt, at det er noget, der går over og noget, som man måske selv kan gøre meget for at afhjælpe, eller få lidt hjælp til at klare - fx akupunktur mod kvalme«, siger Lillian Bondo.

For at mindske det høje sygefravær opfordrer forfatterne til debatindlægget til, at man gør en større indsats for at rådgive de gravide i, hvordan de skal håndtere gener ved graviditeten. For eksempel vil det hjælpe, hvis man oplyser den gravide om, hvordan arbejdspladsen kan tilpasse sig deres gener, så de kan passe deres arbejde i stedet for at sygemeldes.

Regioners tilbud sparsomt
Jordemoderforeningen synes, det er et godt forslag og mener, at regionerne skal sørge for, at der bliver givet større støtte til de gravide.

»Regionernes tilbud er blevet sparsomt, og det opleves af mange kvinder som skrabet. Det betyder, at jordemødre ikke kommer så langt omkring i kvindens arbejdsliv, og i hvert fald ikke ud på et arbejdspladsbesøg hos hende, der synes det er svært. Jordemoderen er så henvist til at sige: tal med din praksislæge, og det mest anvendte middel hos lægerne er så en sygemelding - som mange kvinder måske også helst vil, fordi de er blevet nervøse«, siger Lillian Bondo, der gerne ser, at de gravide får en jordemoder, de kan støtte sig til i relation til arbejdslivet.

»Når nu faktum er, at hverken jordemødre eller læger har været gode nok til at holde sygefraværet nede, så må vi jo tænke anderledes. Og om det er konsulentvirksomheder, der ansætter jordemødre og sælger ydelsen, eller det er regioner eller kommuner, der sætter mere jordemoderarbejde ind på at løse det, er jeg sådan set ligeglad med, men samfundet, og især kvinderne har brug for, at vi gør noget«, siger hun.

Risikerer ond spiral

Hun understreger, at det er vigtigt, at gravide, der har brug for sygemelding på grund af en vanskelig graviditet eller bliver syge, selvfølgelig skal sygemeldes.

Men de gravide har også selv et ansvar, mener Lillian Bondo. De skal sørge for at holde sig i gang under graviditeten for den vej at mindske deres besværligheder. Ellers risikerer de at ende i en ond spiral.

LÆS OGSÅ

»Den gravide risikerer at blive mere isoleret og mindre aktiv. Det sætter sig på hendes sideben og også på hendes selvtillid, og begge dele kan påvirke hendes chancer for at få en god og normal fødsel«, siger Lillian Bondo, der håber, at der kan komme fokus på området.

»Jeg håber, der vil blive forsket i, hvordan man kan mindske sygefraværet«, siger Lillian Bondo.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce