Kemi. Flere kemiske stoffer en først antaget kan skade børns udvikling.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Kemi. Flere kemiske stoffer en først antaget kan skade børns udvikling.

Sundhed

Flere kemikalier end antaget kan skade børns hjerner

To forskere advarer om, at flere giftige stoffer end hidtil troet kan være til skade for hjernens udvikling.

Sundhed

To førende eksperter fra henholdsvis Syddansk Universitet og Mount Sinai Hospital i USA advarer nu om sammenhængen mellem giftige stoffer og børns udvikling, skriver Information.

»Dels har vi fundet, at flere stoffer er giftige for hjernens udvikling, dels har vi nu mistanke om, at endnu flere stoffer kan have samme effekt«, siger Philippe Grandjean til avisen.

Han er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet og hovedforfatter på studiet, hvis konklusioner offentliggøres lørdag i det førende tidsskrift The Lancet.

LÆS OGSÅ

Efterlyser mere kontrol
Antallet af børn med autisme, ADHD og andre udviklingsforstyrrelser er stigende, og en vigtig årsag skal findes blandt giftige stoffer, som vores hjerner udsættes for allerede fra fosterstadiet, viser det nye studie.

»Vi kontrollerer ikke de giftige kemikalier godt nok, når det gælder om at beskytte vores børn - specielt hjernen, som under udviklingen er utroligt sårbar over for giftstoffer«, siger Philippe Grandjean.

Blandt de mest skadelige stoffer er de allerede kendte bly og kviksølv, men listen tæller også opløsningsmidler og sprøjtegifte, der findes i vores tøj, møbler og madvarer.

Nye generationer vil tænke langsommere

Konsekvensen er ifølge professoren, at næste generation bliver langsommere til at opfatte og reagere, klarer sig dårligere i skolen og ikke kan udnytte deres hjerner optimalt.

Han foreslår, at der etableres en international strategi, der skal sikre, at industrikemikalierne ikke er skadelige for børns udvikling.

LÆS OGSÅ

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) vil bruge de nye forskningsresultater til at lægge pres på i de kommende drøftelser i EU's REACH-udvalg om, hvornår virksomheder skal undersøge skadepåvirkningen af deres produkter.

»Det her skal drøftes på internationalt plan og først og fremmest i EU«, siger hun til Information.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce