Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

kemimad. Fødevareindustrien bruger for mange kemikalier, der sættes i forbindelse med udviklilngsvanskeligheder hos børn, siger danske forskere i ny undersøgelse.
Foto: FOLKVER PER

kemimad. Fødevareindustrien bruger for mange kemikalier, der sættes i forbindelse med udviklilngsvanskeligheder hos børn, siger danske forskere i ny undersøgelse.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister: Industrien kan se frem til skrappere kemikalieregler

Blandt andet fødevareindustrien bør tage farlig forbrugerkemi alvorligt, mener forskere.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grønstager med rester fra sprøjtemidler, tun med alt for meget kviksølv i og fødevareemballage med rester af skadelige stoffer.

Det er bare få eksempler på produkter, som en undersøgelse fra SDU nu sætter i forbindelse med et stigende antal børn, der bliver født med udviklingsvanskeligheder som ADHD, autisme og ordblindhed. Det fortæller Phillipe Grandjean, som står bag undersøgelsen.

LÆS OGSÅ

»Listen af stoffer, vi advarer imod kan jo findes mange steder, men fødevareindustrien er et godt sted at slå ned. Det er bestemt et område, som kunne klare sig bedre«, siger Philipe Grandjean.

»Der findes sågar muffin-forme, der er overfladebehandlet med flour-forbindelser«, tilføjer han.

Også den nye miljøminister Kristen Brosbøl (S) siger, at industrien allerede nu godt kan forberede sig på strammere regler:

»Industrien kan godt regne med, at flere af de stoffer, de bruger fremover, skal indgå i en bred testning og vil blive reguleret skrappere, end de er i dag«, siger hun til ritzau.

Frygter dummere børn


Den nye undersøgelse er blevet offentliggjort i tidsskriftet The Lancet og bygger på de to forskeres tidligere undersøgelser. De skrev tilbage i 2006 en lignende artikel, som samlede viden om i alt seks forskellige kemiske stoffer, der kunne sættes i forbindelse med udviklingsvanskeligheder hos børn.

I den nye artikel sætter forskerne fokus på yderligere seks stoffer, som kan være problematiske, og i sidste ende kan brugen af stofferne betyde, at fremtidige generationer må leve med ringere kognitive evner end tidligere.

Philipe Grandjean anerkender, at det i sidste ende kan betyde højere produktionsomkostninger for blandt andre fødevarevirksomheder at efterkomme skrappere krav til forbrugerkemien, men industrien bør se manøvren som et kvalitetsparameter.

»Herhjemme vil vi jo rigtig gerne markedsføre os på at lave kvalitetsprodukter, og på dette område er der et kæmpe potentiale. Også danske virksomheder kunne jo vælge at gå forrest og vise resten af industrien, at det er muligt at undgå stofferne«, argumenterer han.

Miljøminister Kirsten Brosbøl afviser dog national lovgivning på området. Problemet må tages op i EU, siger hun.

EU på vej med nye regler

Forskerne argumenterer i deres artikel for, at vi bør benytte nye videnskabelige metoder til løbende at teste nye produkter på markedet i stedet for at bedrive tidskrævende og omkostningstung grundforskning inden for enkeltstoffer.

LÆS OGSÅ

Den idé hilser Kirsten Brosbøl velkommen, og hun vil tage forslaget op i EU, som i øjeblikket er ved at drøfte nye regler på området.

»Det er på EU-niveau, at lovgivningen bliver lavet på det her område. Det er et grænseoverskridende problem. De ting, vi handler med, skal også gerne være omfattet af den skrappe regulering, som Danmark og jeg går ind for«, siger hun.

Politiken har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Dansk Industris afdeling for fødevarer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden