Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

SYMPTOMER. Vedvarende fysiske symptomer kan være tegn på langt alvorligere problemer hos børn. (Arkivfoto - Børnene på billedet er ikke omsorgssvigtede)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mavepine kan afsløre omsorgssvigt hos børn

Nyt center skal hjælpe misbrugte børn hurtigere ved at gå bag fysiske symptomer.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tilbagevendende ondt i maven, svimmelhed og hovedpine kan dække over overgreb og omsorgssvigt.

Et nyåbnet tværfagligt center har fokus på skjulte årsager bag sygdomssymptomer.

»På de almindelige børneafdelinger behandler man børnene for de sygdomme, de har. Man spørger måske ikke så meget, hvorfor ser vi det her barn for 10. gang? Skyldes det i virkeligheden svigt eller overgreb? Det handler om at turde tage tyren ved hornene. Det skal det nye center gøre«, siger regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S).

LÆS OGSÅ

Hidtil har omsorgssvigtede børn fået hjælp på hospitalernes børneafdelinger, men Regionsrådet har bevilget 3,4 millioner kroner årligt til det nye Center for Socialpædiatri på Herlev Hospital, som skal give et ekstra tilbud til de mest komplicerede sager om fysisk og psykisk overgreb og omsorgssvigt.

»Vi ved i dag så meget mere om forbindelsen mellem krop, sjæl og hjerne. Hjernen styrer både følelserne og kroppens funktioner, og derfor er det ikke så mærkeligt, at følelser påvirker kroppen. Det er vores opgave at finde ud af, hvad de her børn og unge i virkeligheden er belastet af og hjælpe dem«, siger overlæge Bodil Moltesen fra det nye Center for Socialpædiatri.

Skal have symptomer i et halvt år
Belastningerne kan være alt fra forældrenes skilsmisse, mobning i skolen, fysiske eller psykiske overgreb og omsorgssvigt. Om der reelt er tale om ondt i maven, eller om årsagen i stedet skal findes i svigt, kan være en glidende grænse.

Derfor modtager centret også først børn til udredning og behandling, når de har haft vedvarende symptomer i minimum et halvt år og har haft et sygefravær på cirka 20 procent i skolen - eller på anden måde ikke kan fungere i hverdagen.

»Det er normalt at reagere på overbelastninger med fysiske symptomer. Alle kender at få ondt i maven, når de bliver bange. Men hvis påvirkningerne fortsætter og bliver til kronisk angst, bliver symptomerne kroniske. Det er, når der er en kroniskhed i det, at vi kommer ind i billedet«, forklarer Bodil Moltesen.

Børns Vilkår er grundlæggende begejstrede, hvis centret viser sig at gøre en reel forskel for børnene.

»Det allervigtigste er, at der kommer et bedre flow i behandlingen. Det handler om, at børnene skal have den rette hjælp hurtigere, og at de ikke længere er kastebold mellem instanserne«, siger Helle Tillburg Johnsen, der er afdelingschef i Børns Vilkår.

Også et videnscenter

Selvom det ikke er centrets primære opgave, håber Børns Vilkår, at ekspertisen indirekte vil føre til, at flere omsorgssvigtede børn får hjælp.

LÆS OGSÅ

»Det er afgørende for os, at den ekspertviden, centret har, kommer ud over rampen, så flere fagprofesionelle får glæde af den. På den måde kan vi håbe på, at vi også spotter flere omsorgssvigtede børn og får hjulpet flere«, siger Helle Tillburg Johnsen fra Børns Vilkår.

Sophie Hæstorp Andersen (S) understreger, at centret også skal fungere som et videnscenter for skoleledere, kommuner og andre omsorgspersoner, der dagligt er i kontakt med børn.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden