Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MARTIN LEHMANN
Foto: MARTIN LEHMANN

Lystigt. En række aspekter af parforholdet uden for sengen forbedres, hvis lagengymnastikken fungerer, lyder det fra sexolog Yazmin Fox.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sexolog: Derfor er sex vigtigt for parforholdet

Et godt sexliv spreder glæde og gør parforholdet mere harmonisk.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvert 8. par dyrker sex højst en gang om året eller sjældnere, og syv procent af alle par mødes aldrig på lagnerne.

Men det er en fejl, for et godt sexliv er ren livseliksir for parforholdet, siger sexolog Yazmin Fox, som driver sexologuddannelsen og parterapeutuddannelsen på Sexologiskolen i København og Aarhus.

Hendes første pointe er, at sex er limen i et forhold.

»Sex får to mennesker til at hænge sammen på en helt særlig måde, som ikke kan erstattes af andre måder at være sammen på,« siger Yazmin Fox.

»Et godt sexliv giver en helt grundlæggende følelse af samhørighed og nærhed - også, når I laver alt muligt andet end at have sex«.

Derudover giver regelmæssig sex godt humør og livsglæde.

»Når I elsker, ræser hormonerne rundt i kroppen, og den tilfredsstillelse, I opnår, kan mærkes på humøret. I får en bedre og mere gnidningsløs relation til hinanden, I svinger bedre sammen. Og I svinger i øvrigt også bedre med andre mennesker, I omgiver jer med på jobbet og i fritiden«, lyder det fra sexologen.

Sex er desuden en diskussionsdræber. Ifølge Yazmin Fox kan et velfungerende sexliv tage livet af mange gnidninger i parforholdet, ganske enkelt, fordi sex giver afløb for hverdagens frustrationer, og dermed bliver I mere åbne og eftergivende overfor hinanden.

»Manglende sex er lidt som at være sulten - lunten er kortere, og irritationen over småting kommer lettere op til overfladen, fordi de basale behov ikke er mødt og tilfredsstillet«, siger hun og pointerer:

»Derfor er et tilfreds og tilfredsstillet menneske også et mere fredeligt, og elskeligt menneske at omgås«.

Hvis du i et parforhold har sex, kan det samtidig gøre dig i stand til at bedre at mærke dig selv og din partner.

»Mange mennesker er meget i deres hoved og ikke så meget i kroppen. Men når du har sex, mærker du din krop og dine følelser på en anden måde, end du gør på andre tidspunkter. Den forbindelse til dit sind og din krop, som sex åbner for, gør dig i stand til bedre at mærke både dine egne og partnerens behov - også udenfor sengen«, siger Yazmin Fox .

Hun pointerer, at endnu en sidegevinst ved god sex er, at I kan være et god eksempel, hvis I har børn.

»Et godt sexliv smitter af på parforholdet og hele omgangstonen i hjemmet. De tætte kram, ømme blikke og dejlige kys, som jeres børn ser jer give til hinanden, er en gave og en inspiration for jeres børn at tage med videre i livet; bevidsthenden om, at kærester eller ægtepar er sådan nogle, der er kærlige og glade sammen det meste af tiden«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden