Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen (arkiv)
Foto: Peter Hove Olesen (arkiv)

Føde. Seks måneders fuld amning er svært for de danske mødre at leve op til, selvom det er anbefalingen fra Sundhedsstyrrelsen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedskonsulent: Råd om amning er meget firkantede

Kvinder kan ikke leve op til anbefalingerne om fuld amning i seks måneder.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Modermælk er den sundeste ernæring for nyfødte børn, og amningen har også gavnlig effekt for mødrene.

Alligevel viser nye tal fra Børnedatabasen, der registrerer oplsyninger om danske børns helbredstilstand, at færre end hvert femte barn, bliver ammet efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger på seks måneders fuld amning.

Tallene, der medtager data om 22.622 børn født i 2012 viser, at 30 procent af kvinderne stopper med at amme allerede efter 2 uger.

LÆS OGSÅ

Susanne Hede, der er sundhedskonsulent og formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker erfarer, at det er svært for de nybagte mødre at leve op til anbefalingerne. Især fordi definitionen på fuld amning er, at barnet udelukkende ernæres gennem modermælken.

»Det, som jeg hører mange mødre give udtryk for, er, at de mangler at amme en måned eller 14 dage for at opfylde definitionen. Man kan diskutere, om det ikke er meget firkantet, når relativt mange kvinder falder uden for«, siger hun og fortæller, at kvinderne for eksempel begynder at opleve, at barnet beder om mad hyppigere, fordi det ganske enkelt er sulten.

Begynder moderen at supplere amningen med portioner af grød og mos, er der ikke længere tale om fuld amning, som anbefalingen går på. Og så lever kvinderne ikke længere op til kriterierne.

Baggrunden for Sundhedsstyrelsens anbefalinger er først og fremmest, at modermælken er det sundeste for barnet. Dernæst kommer en række helbredsmæssige fordele for både mor og barn.

Amning kan blandt andet nedsætte risikoen for brystkræft og muligvis også nedsætte risikoen for kræft i æggestokkene samt type 2-diabetes hos kvinden, der ammer. For børnene nedsættes risikoen blandt andet for en lang række infektionssygdomme, udvikling af allergier og fedme i barndommen.

Mellem 97 og 98 procent af de danske kvinder begynder at amme, efter de har født, men kun 17 procent følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at barnet udelukkende får modermælk i de første seks måneder.

Anbefalingerne skal ikke ændres

Hos Sundhedsstyrelsen har man ingen intentioner om at ændre anbefalingerne. Danmark følger, ligesom de øvrige nordiske lande, anbefalingerne fra WHO, verdenssundhedsorganisationen, der varetager den internationale sundhed. Dog med den tilføjelse til de internationale anbefalinger, at det er barnets udvikling og parathed, der afgør, hvornår det skal introduceres til anden føde end modermælk.

Og som udgangspunkt kan et barn på for eksempel fire måneder, der ikke bliver mæt af modermælk, godt begynde at få anden føde. Det vil blot være en god idé at drøfte sådanne overvejelser med sundhedsplejersken, der typisk besøger familien, når barnet er mellem 4 og 5 måneder gammel, for introduktionen skal helst ikke begynde før de fire måneder. Det forklarer Annette Poulsen, der er sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen.

LÆS OGSÅ

»Som myndighed er det vores opgave at rådgive, så man kan træffe det sundeste valg. I Danmark drøfter sundhedsplejersken amningen med begge forældre, for forskning viser, at jo mere faderen støtter op om amningen, jo bedre går det. Så kan forældrene træffe deres valg på et kvalificeret grundlag med hjælp fra personale, der har forstand på det«, siger sundhedsplejerske Annette Poulsen.

Når kvinderne vælger amningen fra, kan der være mange grunde til det. Mulige grunde kan være, at amningen er smertefuld, mere tidskrævende end forventet, at kvinden gerne vil tilbage på arbejdsmarkedet eller at det simpelthen ikke passer ind i et komplekst familieliv med flere børn og en hektisk hverdag.

Og kvinderne skal ikke have dårlig samvittighed, hvis de ikke lever op til anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen.

»Selvom det sundeste for barnet er mors mælk, så skal kvinder ikke have det dårligt, hvis de vælger at stoppe amningen, inden de seks måneder. Moderens beslutning skal respekteres«, siger sundhedsplejerske Annette Poulsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden