Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tørt. Både unge kvinder og unge mænd drikker mindre, end de gjorde for tre år siden, da danskernes sundhed sidst blev målt i 'Den nationale sundhedsprofil'. (Arkivfoto)
Foto: SANNE VILS AXELSEN

Tørt. Både unge kvinder og unge mænd drikker mindre, end de gjorde for tre år siden, da danskernes sundhed sidst blev målt i 'Den nationale sundhedsprofil'. (Arkivfoto)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kurven er knækket: Unge mænd drikker markant mindre

Forbud og kulturændring får æren for opsigtsvækkende sundhedsforbedring.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske unge drikker markant mindre, end de gjorde for bare tre år siden. Det fremgår af den nye kortlægning af danskernes sundhed, ’Den nationale sundhedsprofil’, som Sundhedsstyrelsen offentliggør i dag.

Her er der et pænt fald i danskernes alkoholforbrug i alle aldersklasser og et særlig markant fald blandt unge mænd.

LÆS OGSÅ

»Danske unge drikker sammenlignet med unge i andre lande meget alkohol. Derfor er det også positivt, at de unge er begyndt at skrue lidt ned for deres alkoholforbrug. Det tyder på, at der er ved at ske en holdningsændring i samfundet«, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

Også forebyggelsesekspert Morten Grønbæk er positivt overrasket.

»Selv om jeg gerne så alkoholgrænser, der ligesom i resten af Europa ligger på 18 år uanset styrken, har vi dog grænser, og det kan godt være, at vi nu ser en effekt af forbuddet«, siger Morten Grønbæk, der er alkoholforsker og formand for Vidensråd for Forebyggelse.

’Den nationale sundhedsprofil’ blev første gang lavet i 2010 og nu igen for 2013, hvor det er muligt at se udviklingen i danskernes sundhed.

Underlige ølvaner er væk
Den mest markante forbedring er faldet fra 38 procent til 28 procent af unge mænd, der drikker over myndighedernes lavrisikogrænse på 14 genstande om ugen.

Der er også sket et fald blandt unge mænd, der drikker mere end 21 genstande om ugen fra cirka 22 procent til 14,4. Også unge, der intet drikker i løbet af en typisk uge, er steget pænt fra 11,7 til 17,5 procent for mændene og fra 13,3 til 17 procent for kvinderne.

Rektorforeningen genkender billedet af unge, der drikker mindre.
»Den ændrede alkoholkultur i Danmark har helt klart slået igennem hos de unge. Førhen kunne vi opleve de her underlige setups, hvor man drak om morgenen, når nogen fyldte 18 år, eller ølstafetter på skolernes område. Den slags ser vi slet ikke mere. Der er grundlæggende kommet en anden kultur«, siger Anne-Birgitte Rasmussen, formand for Gymnasieskolernes Rektorforening, der også vurderer, at årsagen kan være øget fokus på sundhed blandt de unge. »Ikke cool at tylle løs«


Gymnasieelevernes Sammenslutning oplever også et fald i alkoholforbrug. Men årsagen er snarere image end fornuft.

»Kulturen på gymnasierne har ændret sig meget fra at tylle løs til en mentalitet, hvor det ikke er cool at drikke sig så fuld, at man ikke kan huske, hvor man er. Det betyder ikke, at vi går mindre i byen eller fester mindre, men vi drikker mindre«, siger Phillip Dimsits Lerer, der er formand for gymnasieeleverne.

Han mener desuden, at et tættere samarbejde i det senere år mellem kommunerne og gymnasieeleverne om alkoholhandlingsplaner for gymnasierne, har været med til at trække i rigtig retning. At dialog frem for forbud er vejen frem, har hele tiden være holdningen hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men forbud er ikke kun af det onde. Tværtimod har forbud mod at sælge øl og vin til børn under 16 år og stærk spiritus til unge under 18 år i detailhandlen sendt stærke signaler, som kan aflæses i sundhedsprofilen 2013, vurderer alkoholekspert hos Sundhedsstyrelsen Kit Broholm.

»Forskningen peger på aldersgrænser som det stærkeste virkemiddel, når unges alkoholforbrug skal reduceres. De har også givet anledning til at diskutere skadevirkninger, risikoadfærd, og hvilke normer forældre skal sætte for deres børn i forhold til alkohol«, siger Kit Broholm. Vil undgå forbud


Selv om det er forbudt for forretninger at sælge alkohol til de helt unge, er det helt tilladt at sælge alkohol på gymnasier. Eleverne på Rysensteen Gymnasium på Vesterbro i København har selv besluttet at indføre en alkoholpolitik.

»Vi ville gerne undgå, at der blev taget beslutninger hen over hovedet på os. Og hvis man alligevel kun drikker to øl til et onsdagsarrangement, hvorfor så ikke helt droppe øllene«, siger Amanda Stilling, der er 3. g-elev på Rystensteen Gymnasium.

Også på universiteterne blæser nye vinde. De sundhedsvidenskabelige studier på Syddansk Universitet kører nu introture helt uden alkohol.

»Vi kunne se, at der var en del studerende, der valgte introturen fra på grund af alkohol – nok fordi det nogle steder er gået over gevind. Vi vil gerne signalere, at det kommer man ikke ud for her hos os«, siger Merete Munk, uddannelseschef ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Stadig EU-rekord i druk

Men selv om det går fremad med de unges alkoholvaner, er det stadig de unge, der har alle de kedelige rekorder både herhjemme og i EU. »På den positive bane er et fald fra 38 til 28 procent jo meget positivt, men på den negative er det et fald fra et ekstremt højt niveau. Det er faldet til noget, der stadigvæk er højt, og som stadig ligger i toppen på europæisk plan. Så der er stadig plads til forbedring«, siger Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden