Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
 JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

Bekymringer. Knap 30 procent af de danske kvinder over 75 år angiver, at de har et højt stressniveau. Det samme gælder for godt 20 procent af mændene. (arkivfoto - kvinderne på billedet har ikke deltaget i undersøgelsen)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere over 75 år er blandt de mest stressede

Livet begynder at gøre ondt, når man bliver ældre end pensionsalderen, forklarer ekspert.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mænd og kvinder over 75 år har et højt stressniveau.

Faktisk er der ingen mænd, der stresser mere end de helt gamle, og kun de helt unge kvinder stresser mere end de gråhårede kvinder.

Det viser Sundhedsstyrelsens offentliggjorte Den Nationale Sundhedsprofil, hvor mere end 160.000 danskere har svaret på, hvordan de oplever deres helbred og sundhedstilstand.

Forklaringen er enkel
Mere end hver femte ældre mand og mere end hver fjerde ældre kvinder føler, at de er meget stressede.

Tallene viser også det paradoksale, at faktisk er gruppen fra 65 til 74 år både blandt mænd og kvinder dem, der har det laveste stressniveau set i forhold til alle aldersgrupper.

Ifølge Bo Netterstrøm, seniorforsker i stress ved Bispebjerg Hospital, er forklaringen enkel:

»Vi ved, at når man forlader arbejdsmarkedet, får man det mentalt bedre. Stressniveauet falder. Derfor er andelen af stressede efter arbejdslivet, men før de 75 år, meget lavt. Kroppen fungerer også stadig nogenlunde, og de skal pludselig ikke længere på arbejde hver dag, men den gevinst, som det kan være, bliver sat over styr, når man bliver rigtig gammel, og helbredet begynder at svigte, hukommelsen svigter, kroppen siger fra. Det forklarer, hvorfor stressniveauet er så højt sidst i livet«, siger han.

Stressforskeren forklarer også, at det er derfor, at førtidspensionister, der ofte har fysiske eller psykiske lidelser, i andre undersøgelser oftere har et højere stressniveau end folk med fuld funktionsevne.

»Mange over 75 år stresser, fordi man ikke føler, man kan klare det, som man synes, man burde kunne klare. Det er en stressfaktor, at ens forventninger til sig selv ikke bliver opfyldt på grund af dårligt helbred«, siger Bo Netterstrøm.

For både mænd og kvinder over 75 år ses i Den Nationale Sundhedsprofil, at det høje stressniveau er faldet siden den første måling i 2010. Det kan skyldes, at flere ældre har en sund aldring og dermed oplever færre fysiske og psykiske gener.

Når 28 procent af kvinderne over 75 år er meget stressede mod 22 procent af mændene, hænger det ifølge stressforskeren sammen med, at kvinder i sådanne undersøgelser generelt rapporterer et højere stressniveau.

»Kvinder er nok bedre til at mærke efter, hvordan de egentlig har det. Derfor rapporterer de også mere negativt end mændene, fordi flere mænd nok negligerer ubehag og gener. Kvinder er bedre til at give udtryk for, hvordan de har det«, siger Bo Netterstrøm.

Sundhedsstyrelsens store undersøgelse viser også, at den laveste forekomst af personer med højt stressniveau generelt ses i gruppen af folk i arbejde. Her oplever kun 16 procent et højt stressniveau mod 50 procent af førtidspensionisterne. 28 procent af de arbejdsløse er stressede.

Gifte er også mindre stressede sammenlignet med øvrige samlivsgrupper.

Og så er stressniveauet højest i Region Syddanmark og lavest i Region Midtjylland.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden