Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kasper og kræftsyge Karina: Sex er ikke det, lægerne taler med dig om

Det betyder alt for Karina Gattrup at tale med sin sygeplejerske om det svære sexliv.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er da bare at gå hjem, klæde sig pænt på og knalde sin mand.

Det budskab har Karina Gattrup og hendes mand ofte mødt i medierne, når kendisser fortæller om deres kræftsygdom. Intet kunne være mere forkert, fortæller den 39-årige kvinde, hustru og mor til Theodor på 4 år.

LÆS ARTIKEL

»Det virker meget provokerende på os, for sådan er den virkelige verden ikke, når man er syg. Oftest orker man ikke det store fysisk, men man kan godt have nærhed ved bare at sidde tæt sammen i sofaen, røre ved hinanden, massere fødder og holde i hånd. Det er rigtig vigtigt for os. Hvis det er det, som kroppen og psyken formår, så accepter, at det er o.k. Og så tag hul på det andet, når I orker«.

Sådan lyder Karina Gattrups bedste råd til andre par i samme situation.

For tre år siden fik hun som 36-årig sit livs mavepuster: kræft i bryst og lymfekirtel. Halvandet år senere: kræft i det meste af kroppen og syv metastaser i hjernen. Og en læge på Rigshospitalets Traumecenter, der hårdt presset af Karina Gattrup, som er typen, der stiller spørgsmål og bliver ved, gav hende 6-12 måneder at leve i.

»Det var lidt voldsomt«.

Hadede mig selv
Lægens prognose holdt heldigvis ikke stik. De seneste tre år har Karina Gattrup været igennem flere operationer, også i hjernen, hvor en af de syv metastaser kunne fjernes kirurgisk. Hun har fået medicin, kemoterapi, tabt håret, kemopause, fået tilbagefald, nye operationer, medicin, kemo, hårtab igen, antihormonbehandling, hedeture, ledsmerter, væske i kroppen, måneansigt, 30 kilo ekstra. Og angst. Masser af angst. Som kommer og går.

»Frygten for at miste hinanden er den største udfordring for vores parforhold. Vi ved inderst inde godt, hvad der kommer til at ske, og den frygt er det værste. Angsten for, at vi ikke skal se Theodor vokse op sammen og blive gamle sammen. Jeg kan blive helt grøn i hovedet over, at Kasper måske skal have en anden en dag«, fortæller hun.Undervejs i behandlingen har Karina Gattrup mødt mange dygtige læger, hvilket hun er dybt taknemmelig for. Men hun har aldrig oplevet, at en læge har interesseret sig for, hvordan hendes og Kaspers samliv fungerede.

»Det er ikke sex, lægerne taler med dig om. Men det har betydet alverden for mig, at jeg har haft en fantastisk sygeplejerske, som har spurgt til det, for det er noget, som fylder enormt meget, og som man gerne vil tale om«, siger Karina Gattrup, og tilføjer:

»I forvejen gik jeg allerede og mukkede over de ekstra kilo, jeg tog på i graviditeten. Da jeg så tog yderligere på under min sygdom, 30 kilo i alt, hadede jeg mig selv så meget, at min mand ikke kunne trænge igennem til mig. Jeg havde ikke lyst til, at han skulle se mig, og jeg kunne ikke lide mig selv«, fortæller den 39-årige kvinde, som arbejdede som receptionschef dengang.

Hendes mand husker også transformationen:

»Karina forandrede sig virkelig og lignede slet ikke den kvinde, jeg blev forelsket i. Det var da hårdt. Ingen tvivl om det«, fortæller Kasper Gattrup, som er skuespiller.Tre uger efter den første kræftdiagnose giftede de sig.

»Jeg sagde til Kasper, at han gerne måtte stå af, men vi blev gift. Jeg ville giftes, mens jeg stadig havde mit hår. Og Theodor var så smuk med butterfly«. Husk at kysse og kramme

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kasper Gattrup har aldrig givet op i forhold til sin kone, og sammen er de kommet igennem de værste kriser med kærlighed, kram og samtaler om alt det »grimme«. »Mange forstår ikke, at samlivet betyder noget. De siger, man skal være glad, fordi man har overlevet. Men man skal huske at kysse og kramme hinanden. Så går det ikke helt galt. Det er ikke altid, det lykkes. Vi har tit ligget om natten og troet, vi skulle være tætte, men er endt med at hyle«, siger hun.

LÆS OGSÅ

»Nogle gange må man prøve at slukke hjernen og være sammen med sin mand. Bruge olie, når det gør ondt. Og slukke lyset, hvis man ikke kan holde ud at se sig selv. Vi har kæmpet en stor kamp for at holde sammen som kærester, og det er da blevet sat på en prøve, når Kasper har set sin kone skaldet og med forbindinger, og av, det gør ondt. Nogle gange griner vi ad det. Andre gange græder vi, og så går det hele i stykker«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden