Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Klint
Foto: Peter Klint
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: Sexlivet er meget vigtigt - også for syge mennesker

Sundhedsvæsnet overser sexlivets betydning hos syge, lyder kritikken.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For den unge mand, der brækker ryggen, kan angsten for, om han nogensinde kan fungere med en kæreste og få et godt sexliv, være det, som giver ham allerflest bekymringer.

For kvinden, for hvem sex altid har været en stor del af hendes liv, er det en total knockout, at hun har svært ved at få orgasme på grund af sin sklerosesygdom.

Ignoreret og overset Eksemplerne er taget fra virkeligheden på Sexologisk Klinik i København.

»Mange patienter tænker meget hurtigt på deres sexliv og deres samliv med partneren«, siger klinikkens leder, overlæge Ellids Kristensen.

Alligevel er sexlivets veje og vildveje stadig et område, som bliver ignoreret eller overset af sundhedspersonalet, når de står over for syge mennesker, påpeger hun:

»I medicinstudiet lærer læger ikke i tilstrækkelig grad at håndtere sexproblemer, og hvordan de skal rådgive og informere patienterne. Det samme gælder mange sundhedsuddannelser«, siger Ellids Kristensen.

Det er hendes mangeårige erfaring, at rigtig mange patienter ikke ved noget om, hvordan sygdommen og behandlingen påvirker deres seksualitet. De tror, at der er noget galt med dem, og de tror, at partneren ikke tænder på dem.

»De fleste bliver enormt lettede, når man giver dem den rigtige information. Det ville være en stor gevinst, hvis patienterne fik den information tidligt i forløbet«, siger Ellids Kristensen.

Tør skede og smerter
I et dansk studie af strålebehandlede kvinder med livmoderhalskræft angav en tredjedel, at de var utilfredse med sexlivet 12 måneder efter strålebehandlingen. 40 procent led af tørhed i skeden med ledsagende samlejesmerter, og 62 procent opnåede sjældent eller aldrig orgasme.

Omtrent halvdelen af kvinderne var ikke længere seksuelt aktive, refererer en 2012-rapport fra Vidensråd for Forebyggelse.

En af rapportens forfattere er overlæge Morten Frisch. Også han understreger, hvor vigtigt det er at tale med patienter om sexlivet under behandlingen.

»Meget tyder på, at syge folk får mere ud af behandlingen, hvis man indtænker seksualiteten tidligt i forløbet«, siger Morten Frisch, overlæge ved Statens Serum Institut og adjungeret professor i seksuel sundhedsepidemiologi ved Aalborg Universitet.

Af samme rapport fremgår det også, at så godt som alle mænd, der får fjernet prostata kirurgisk har »svært behandlelige rejsningsproblemer«.

En tredjedel af mænd med testikelkræft oplever nedsat lyst til sex samt rejsnings- og orgasmeproblemer.

Halvdelen af kvinder med brystkræft oplever seksuelle problemer, fordi de ikke bryder sig om deres krop.

Og patienter med kroniske hudlidelser som akne, psoriasis og eksem lider af manglende selvværd og angst for intimitet med andre. Mislykket sex


Rigtig mange sygdomme påvirker seksualiteten i et ret tidligt stadie, påpeger overlæge Ellids Kristensen, leder af Sexologisk Klinik.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»For eksempel kan diabetes og forhøjet blodtryk give rejsningsproblemer hos mænd og være det første tegn på, at man fejler noget. Det kan også være et tegn på depression, hvis man slet ikke har lyst til sex«, siger Ellids Kristensen.

Alt for mange patienter og pårørende lades i stikken med deres samlivsproblemer, mener hun.Hun giver som eksempel det par, hvor kvinden har fået fjernet sit ene bryst. Hun har svært ved at acceptere sin ’nye’ krop. Hun har også svært ved at tro på, at hendes partner kan leve med det.

»Parret har ofte nogle mislykkede seksuelle oplevelser, og mange reagerer ved at trække sig fra hinanden. Det bevirker, at man bliver mindre og mindre kropslig sammen og kommer længere og længere væk fra hinanden som par. Det er dobbelt sorg«, siger Ellids Kristensen. Vigtigt at bevare intimiteten


En god rådgivning fra sundhedspersonalet tidligt i sygdomsforløbet, for eksempel om at lade partneren se og røre det opererede sted, kan være med til, at de som par bevarer en kropslighed i en periode, hvor det seksuelle ikke kan udleves på grund af sygdommen.

»Uden hjælp kan partneren have svært ved at trænge sig på, fordi den syge partner har så mange bekymringer. Men med lidt hjælp kan de nå derhen, hvor de sammen får mest muligt ud af det nye. Det er så vigtigt at bevare nærheden og intimiteten, for det gør det meget nemmere at genoptage sexlivet senere hen«, siger overlæge Ellids Kristensen.

Også i Kræftens Bekæmpelse er der kommet øget fokus på patienternes seksualitet. Cirka 226.000 danskere lever med en kræftsygdom i dag. Og hver tredje patient har problemer med sexlivet efter deres sygdom, viser den såkaldte Barometerundersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse foretog sidste år blandt 4.400 kræftpatienter.

Også her efterlyser man mindre tabu og mere opmærksomhed i sundhedsvæsenet.»Der er behov for, at sundhedspersonalet bliver ekstra opmærksomme på patienternes behov for støtte i forhold til den seksuelle dimension. Det er stadig et tabubelagt emne, selv om der næppe er tvivl om, at samlivsproblemer kan forringe kræftpatienters livskvalitet«, siger Janne Lehmann Knudsen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Hvert år får 35.000 danskerne konstateret kræft, oplyser patientforeningen.

Ældre patienter møder fordomme

Jo yngre man er, når man bliver ramt af sygdom, jo mere tæller seksualiteten. Sådan er det traditionelle billede. Men det er ved at ændre sig, fortæller overlæge Ellids Kristensen fra Sexologisk Klinik. »Over et hele giver sexproblemer størst bekymring blandt de unge, men i takt med at seksualiteten betyder mere og mere for de ældre borgere, er det også af større og større betydning, at vi i sundhedsvæsenet håndterer de ældres seksuelle problemer«, siger overlægen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Det er særlig vigtigt at være opmærksom på de ældre patienter, da de kan have svært ved at give udtryk for sexproblemer. Især hvis den ældre patient oplever fordomme hos behandleren. »For nogle behandlere er det et stort tabu overhovedet at tænke på, at 70-80-årige har et sexliv. Det er ligesom at tænke på, at ens forældre dyrker sex. Men da de ældre patienter ved, at de formentlig ikke har så lang tid igen, kan det at have et velfungerende sexliv med deres partner vægte meget højt for dem«, pointerer Ellids Kristensen.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden