Giftigt. En dansk undersøgelse fra 2012 viser, at otte pct. af eleverne havde håndeksem, inden de startede på frisøruddannelsen. Efter halvandet år var det 28 pct.
Foto: TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN

Giftigt. En dansk undersøgelse fra 2012 viser, at otte pct. af eleverne havde håndeksem, inden de startede på frisøruddannelsen. Efter halvandet år var det 28 pct.

Sundhed

Anmeldte hudsygdomme mere end fordoblet på syv år

Erhvervsbetingede hudsygdomme er i stærk stigning, især blandt unge.

Sundhed

Det kan starte som en lille uanselig revne i huden.

Men hudsygdomme kan sprede sig og er ofte umulige at slippe af med, når man først har fået dem. Og flere og flere danskere får dem som følge af deres arbejde. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø tirsdag.

Fra 2005 til 2012 steg antallet af anmeldte erhvervsbetingede hudsygdomme fra 1.337 til 2.900. Samtidig udgjorde de erhvervsbetingede hudsygdomme 37,6 pct. af alle anerkendte erhvervssygdomme i 2012, viser tal fra Arbejdsskadestyrelsen.

»Det skyldes nok flere forhold. Et er, at der ikke er sket nok for at forebygge. Noget andet er, at hudlægerne er blevet bedre til at indberette hudsygdomme, der kan være erhvervsbetingede«, siger Jeanne Duus Johansen, professor på Hud- og allergiafdeling ved Gentofte Hospital og leder af Videncenter for Allergi.

Hun tilføjer, at der har været en stærk stigning i brugen af visse allergifremkaldende stoffer som for eksempel konserveringsmidlet metyl-isothiazolinon.

Stoffet findes hyppigst i maling, og har givet flest problemer der, men findes også i rengørings- og poleringsmidler og kan være i mange forskellige produkttyper. I det hele taget omgiver mange erhvervsgrupper sig med en række allergifremkaldende stoffer.

De bliver ofte brugt i forskellige industrielle produkter, såsom maling og lakker, men også i rengøringsmidler, poleringsmidler og til kemisk behandling og overfladebehandling.

Kan medføre erhvervsstop
Hudsygdomme er en udbredt erhvervsrisiko og udgør en tredjedel af alle erhvervsbetingede sygdomme. Hudsygdomme er samtidig den mest anerkendte erhvervssygdom og den næstmest anmeldte.

»Hudsygdomme er anderledes end andre erhvervsbetingede sygdomme ved, at de kommer meget tidligt. De kan ses hos folk, der er under 35 år, og opstår hyppigt allerede under uddannelsen«, forklarer Jeanne Duus Johansen.

En dansk undersøgelse fra 2012 viste, at otte pct. af eleverne havde håndeksem, inden de startede på frisøruddannelsen. Efter halvandet år var det 28 pct.

»Det har konsekvenser for ens erhvervskarriere, at man får et sådant handikap i sit erhverv. Det kan betyde, at man må stoppe med sin uddannelse, stoppe med erhvervet, at man måske ikke kan blive det, man har drømt om, og oven i kø- bet kan man have svært ved at forblive på arbejdsmarkedet. For når man først har fået en hudsygdom, så kan den være svær at slippe af med igen«, slår Jeanne Duus Johansen fast.

Tal fra Gentofte Hospitals hudlæger viser, at frisører stadig topper listen, dernæst kommer i nævnte rækkefølge: Bagere, kosmetologer, slagtere, malere, kokke, låsesmede, mekanikere og maskinarbejdere, der alle har høj risiko for at udvikle en erhvervsbetinget hudsygdom.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce