Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MIRIAM DALSGAARD
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Uforklaret. Kaja Brolykke Eiding lider af piskesmæld – eller whiplash syndrom. En af de sygdomme, man betegner som funktionelle lidelser.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sygt forløb: Katja har været ved 19 læger, men har stadig ondt

Piskesmæld kan lægerne ikke gøre meget ved. Heller ikke Kaja Brolykke Eidings.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kaja Brolykke Eiding vil gerne mødes lidt op ad formiddagen.

»Jeg er ikke så god om morgenen. Pillerne skal lige virke«, konstaterer hun nøgternt.

Og det er godt, hun siger det, for man kan ikke se på den ranke, slanke 71-årige kvinde, at hun er syg.

Lider af piskesmæld Først tættere på ser man, at Kaja Brolykke Eiding bærer armbåndsuret på højre hånd, fordi hun i dag bruger venstre til meget, da hun har mistet en del af følelsen i højre hånd.

At hun konstant holder nakken i ro, og at hun ikke drejer hovedet mod højre, fordi det forværrer smerterne. Hun fortæller, at hun altid sidder op og sover, fordi smerterne tiltager, når hun ligger ned. Ligesom en »pragtfuld dag er, når kvalmen ikke fylder«.Kaja Brolykke Eiding lider af piskesmæld – eller whiplash syndrom. En af de sygdomme, man betegner som funktionelle lidelser.

Det er en samlet betegnelse for en række lidelser, som ikke kan måles eller vejes, og som lægerne har svært ved at gøre noget ved, men som har store konsekvenser for dem, den rammer. Mange, som får piskesmæld, kommer sig hurtigt, mens højst 15 procent får varige mén.

Kaja Brolykke Eiding har været syg de seneste 20 år, efter at hun en travl dag i jobbet som ekspeditionssekretær kastede sig ned på sin kontorstol.

Gulvtæppet under hende var tyndslidt, og stolens ene hjul satte sig fast, hvorefter stolen væltede og kastede Kaja Brolykke Eiding bagover med stor kraft, og hendes nakke bankede ind i en metalhylde i et skab.

Fra den stilling forsøgte hun at hive sig op i bordkanten, hvilket resulterede i, at stolen faldt helt og hendes nakke, skuldre og ryg fik endnu et slag.

Det udløste sindssyge smerter, men først efter nogle dage, hvor det stadig gjorde ondt i skuldre og nakke, som var sorte og blå efter faldet, gik hun til sin læge, der ud fra hendes symptomer hurtigt stillede diagnosen piskesmæld. Herefter gik tiden uden bedring. I alt 19 læger nåede Kaja Brolykke Eiding at runde.

»De undersøgte mig og henviste mig videre. På et tidspunkt kom jeg tilbage til en læge, jeg havde været hos før, og han blev godt nok gal, da han opdagede, at jeg var blevet henvist i ring«.

Tyndslidt tæppe – og økonomi

Samtidig begyndte økonomien at stramme. Sygedagpengene slap op, og huset kunne hun og hendes mand kun beholde ved hjælp af en velvillig bank og så den pension, Kaja Brolykke Eiding havde optjent og nu måtte hæve og betale skat af. Tre år tog det, før hendes sag blev afklaret. Arbejdsgiveren ville ikke medgive, at gulvtæppet havde været slidt, og forsikringsselskabet mente ikke, at hun var berettiget til fuld erstatning. Faktisk blev hun sendt til en psykosocial undersøgelse – som konkluderede, at hun havde en fysisk lidelse. »Forsikringsselskabet og også enkelte læger var fyldt med mistro. De mente, at jeg nok overdrev. På et tidspunkt gav jeg faktisk op og tænkte, at nu måtte jeg bare videre«, siger Kaja Brolykke Eiding. Hun fik erstatning og førtidspension, men selv om hun gerne ville, og selv om hun videreuddannede sig og søgte hundredvis af job, kom hun aldrig i job – hvilket mærkes på økonomien den dag i dag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ I stedet har Kaja Brolykke Eiding de sidste 10 år været aktiv i en række handikaporganisationer.

Blandt andet er hun kredsformand i Vestsjælland for Landsforeningen for Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede, som arbejder med blandt andre personer ramt af piskesmæld.

I foreningen har en gruppe medlemmer protesteret mod, at piskesmæld skal indgå i betegnelsen funktionelle lidelser.

De mener, at det er at reducere sygdommen til en psykisk lidelse og et forsøg på at undertrykke, at personer med lidelser som piskesmæld har en fysisk sygdom, selv om den ikke kan konstateres på samme måde som et brækket ben. Men Kaja Brolykke Eiding deler ikke bekymringen.

»Jeg har selv holdt sammen på mig selv, så familien skulle kunne holde mig ud. Men jeg mener, at der er en psykisk dimension, der kommer som følge af sygdommen. Det kan komme af smerterne eller af uvisheden. Vi ved det ikke, og derfor er det vigtigt at få fokus på det«, siger Kaja Brolykke Eiding.

Derfor er hun også i morges stået op klokken 4 for at tage sine piller, så de kan virke, inden hun skal være ude ad døren klokken 6 for at være til høring om funktionelle lidelser på Christiansborg klokken 9:

»Det nytter ikke at sætte sig i et hjørne og pibe«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden