Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ueninge. Sanne og Peter er blandt de mange danske par, der har haft problemer med at afstemme sexlysten i deres forhold.
Foto: KLINT PETER

Ueninge. Sanne og Peter er blandt de mange danske par, der har haft problemer med at afstemme sexlysten i deres forhold.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange par er uenige om, hvor tit de skal have sex

Det er typisk kvinder, der ikke har lyst så ofte, som deres mand har.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egentlig havde de altid været nogenlunde enige om, hvor hyppigt det skulle foregå. Men da Sanne blev gravid, mistede Peter mere og mere lysten til sex i takt med, at Sannes mave voksede.

»Jeg følte mig meget afvist, og blev flere gange rigtig ked af det. Jeg følte mig direkte utiltrækkende, fordi Peter ikke havde lyst så ofte, som jeg havde. Til sidst lukkede jeg bare selv helt ned for min lyst også«, fortæller Sanne, der ikke ønsker at få sit efternavn i avisen på grund af mandens job som fængselsbetjent.

LÆS OGSÅ

Sanne og Peters problemer med at afstemme sexlysten vil mange par kunne genkende. En ny analyse, som Megafon har lavet for Politiken, viser nemlig, at 46 procent af alle danskere, der lever i parforhold, oplever, at deres partner generelt har enten større eller mindre appetit på sex, end de selv har.

Forskelligt, hvad der tænder lysten
Det er langt overvejende kvinder, der melder, at deres partner har oftere lyst, end de har. Det gælder for 37 procent af alle kvinder i parforhold, mens det kun er otte procent af mændene, der enten må grave lysten frem eller melde pas, når deres partner lægger op til sex med kortere intervaller, end de foretrækker.

Ifølge ledende overlæge på Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital Astrid Højgaard har en række videnskabelige undersøgelser gennem tiderne tegnet det samme billede af, at kvinder generelt har sjældnere lyst end mænd, og sådan forholder det sig hele livet igennem.

»Men det er mere komplekst end som så«, påpeger Astrid Højgaard.

»Mange mænd får spontant lyst flere gange dagligt – måske, fordi de er mere i umiddelbar kontakt med deres kønsorgan, end kvinder er – mens mange kvinders lyst er receptiv. Det vil sige, at de mest oplever at få lyst, hvis de bliver opfordret; for eksempel ved, at deres partner rører ved dem, siger noget kærligt eller på anden måde viser begær. Men det betyder altså ikke, at de ikke har lyst. Lysten skal bare tændes«.

Vend tankegangen
Det er meget almindeligt, at par går skævt af hinanden, hvis den ene har et større seksuelt drive end den anden, forklarer Astrid Højgaard. Den ene part kommer til at føle sig presset og lukker mere og mere af, mens den anden går rundt og er frustreret og irriteret.

»I mange tilfælde kan det hjælpe at vende tankegangen og se det fra en anden vinkel. Måske kan kvinden lære at tænke, at det er skønt, hun har en mand, der virkelig begærer hende, mens manden kan føle sig som en rigtig mand, der forfører sin kvinde, i stedet for gang på gang at blive skuffet over, at partneren ikke tager initiativ til sex. Det kan godt være meget svært at være den, der tager initiativet, hvis man sjældent eller aldrig føler spontan lyst«.

At det ikke altid er let at være på linje, når det gælder hyppigheden af seksuelle møder, viser tallene fra Megafon også. Mere end hver tredje kvinde går rundt med dårlig samvittighed overfor deres partner, fordi de ikke dyrker sex ofte nok. Samtidig melder hver fjerde mand, at han tit er irriteret på sin partner over, at de ikke har nok sex.

Overgangen fra forelskelse er svær

Sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen forklarer, at mislyden hyppigt opstår, når forelskelsen har lagt sig.

»I forelskelsesperioden er begge køn i en helt særlig tilstand med masser af lyst til sex. Efter tre til seks måneder, når rusen lægger sig, så falder libidoen til et mere naturligt leje. Der er pludselig forskel, og det kan være skidesvært at håndtere«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mange mænd føler sig snydt og skuffede og mener, at kvinden skal fikses - lidt som en bil, der er gået i stykker. Omvendt går kvinden rundt med en afsindig skyldfølelse og en følelse af ikke at slå til. Det er enormt stressende og øger ikke ligefrem sexlysten. Det kan ende i ren skyttegravskrig«.

LÆS OGSÅ

Heldigvis findes der flere gode råd til at komme videre, hvis sexlivet er gået i hårdknude. Råd nummer ét er ifølge Signe V. Bentzen at finde ud af i hvor høj grad, I hver især nyder den sex, I har sammen.

»Hvis det i virkeligheden handler om, at den ene ikke får så meget ud af det, som han eller hun kunne ønske sig, så er det et oplagt sted at tage fat«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden