Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DALSGAARD MIRIAM
Foto: DALSGAARD MIRIAM

fedtfarligt. Overlæge Steen Stender har på en rundtur i københavnske indvandrerbutikker fundet kagerne fra Stark og 15 andre varer, der indeholder transfedt i ulovlige og nogle gange alarmerende mængder.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Varer i indvandrerbutikker fyldt med transfedt

Mad med transfedt har været ulovligt i Danmark i ti år. Alligevel kan man finde snacks fyldt med det hjerteskadelige fedtstof.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De formbagte blandede småkager og vafler af mærket Stark ser indbydende og sterile ud i deres røde og hvide celofanpakke. Men kagerne, som er købt i en butik på Nørrebro, gemmer på en lille, fedtet hemmelighed.

De indeholder nemlig en meget høj andel hjerteskadelig transfedtsyre – 33 procent af fedtet i kagerne er det kunstige transfedt. Det er både ulovligt og farligt.

»I dag ved vi, at det er den mest skadelige fedttype, der øger din risiko for hjerte-kar-sygdomme markant«, siger Steen Stender, der er ledende overlæge på Gentofte Hospital.

LÆS OGSÅ

Flere varer med ulovligt transfedt
Steen Stender har på en rundtur i københavnske indvandrerbutikker fundet kagerne fra Stark og 15 andre varer, der indeholder transfedt i ulovlige og nogle gange alarmerende mængder. En chokolade- og nougatbar på 100 gram med navn Eurocream Blok indeholder for eksempel 10 gram transfedt.

»Et dagligt indtag af 100 gram af sådan et produkt er lige så dårlig for hjertet som at ryge ti cigaretter dagligt«, siger Stender. Yderligere 15 varer testes lige nu på et amerikansk laboratorium.

Stender er en af verdens førende forskere i transfedt og kendt i internationale forskerkredse for sine videnskabelige undersøgelser af udbredelsen af transfedt i populære fødevarer i Europa. Varerne køber han på anonyme shoppingture i europæiske hovedsæder. I mange lande er det i modsætning til Danmark stadig lovligt at sælge varer med transfedt.

Ulovligt i 10 år
Stender har det seneste par måneder været på sporadiske indkøbsture i cirka 10 indvandrerbutikker i København for at finde kiks, vafler, småkager og chokoladeprodukter, som han mistænker for at indeholde transfedt – typisk fordi han kender fabrikkerne i Østeuropa, som de stammer fra, og ingredienslisten indeholder ord som ’delvis hærdet vegetabilsk fedt’.

Det kan dække over transfedt. Andre gange står der direkte ’indeholder transfedt’ på engelsk. Efterfølgende får han et amerikansk laboratorium til at analysere indholdet.

I Danmark er transfedt i mængder over 2 procent af fedtindholdet ulovlige og har været det i 10 år, siden vi i januar 2004 som det første land i verden indførte et forbud. Før da spiste danskerne store mængder transfedt, især via vores indtag af snacks, frituremad og ikke mindst margarine.

Margarine blev ligefrem fremhævet af eksperter som det mere hjertevenlige alternativ til smør (dansk margarine indeholder ikke længere transfedt).

Ikke stort folkesundhedsproblem
I dag er transfedt helt forsvundet fra danske butikker. Undtagelsen er butikker, der specialiserer sig i varer fra Østeuropa og Balkan. Dem er der ikke så mange af, og det er på den måde ikke et stort folkesundhedsproblem, siger professoren.

»Vel er det en lille gruppe af befolkningen, der spiser de her produkter. Men det er netop en del af befolkningen, der har en betydelig højere risiko for hjertesygdomme end gennemsnittet. Det kan godt undre mig, at myndighederne ikke er bedre til at få dem fjernet fra hylderne«, siger Steen Stender.

Når Steen Stender relativt nemt kan finde varer med transfedt i København, skyldes det, at det kunstige fedtstof er lovligt i de fleste europæiske lande. Det på trods af, at der i dag er bred enighed blandt forskere og organisationer som WHO om, at transfedt er det allerfarligste fedtstof for hjertesygdomme.

I Danmark anslås det at have været skyld i titusinder af dødsfald og på verdensbasis mange millioner. Både EU og USA overvejer lige nu et forbud.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Styrelse opmærksom på problem

I Fødevarestyrelsen er konsulenterne på transfedt klar over problemet.

LÆS OGSÅ

»Det er noget, vi har fokus på og vil have endnu større fokus på, næste gang vi laver en kontrolkampagne. Vi ser ingen overskridelser af transfedt i de store supermarkeder eller i fastfoodkæderne, og det viser, at for den generelle befolkning virker reguleringen. Men det er vores opgave at sørge for, at forskellige grupper, der spiser nicheprodukter, også kan føle sig sikre«, siger Søren Langkilde, ernæringsfaglig medarbejder og fagkoordinator på transfedtsyrer i Fødevarestyrelsen.

Det er ikke nødvendigvis let for en ejer af en kiosk eller etnisk butik at vide, om en vare overskrider grænserne for transfedt. Der er nemlig ikke EU-krav om, at det skal stå udtrykkeligt på ingredienslisten, men det gør der dog i mange tilfælde.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden