Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Slidgigt koster samfundet 18,3 milliarder årligt

Næsten 900.000 danskere lider af slidgigt. Sygdommen koster milliarder, men der forskes ikke i den.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvert år får 16.000 danskere et nyt knæ eller en ny hofte på grund af slidgigt. Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten er der nu for første gang nogensinde sat tal på, hvad sygdommen samlet set koster samfundet.

Ifølge en ny rapport, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Gigtforeningen, løber prisen op i 18,3 milliarder kroner om året.

»Det er ekstremt dyrt for samfundet - både i form af sygemeldinger, produktionstab, pensioner, medicin og behandlinger. Tallene understreger, at der er behov for en langt bedre og mere målrettet indsats på området«, siger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen, til Jyllands-Posten.

Sygdommen er i hastig vækst
Hun peger på, at det er en af de største folkesygdomme herhjemme, og den er hastigt voksende. Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2013 har næsten 900.000 danskere slidgigt, hvor særligt lavtuddannede personer er overrepræsenteret i statistikken.

Jan Hartvigsen, seniorforsker ved Nordisk Institut for Kiropraktik og professor ved Syddansk Universitet, vurderer, at problemet vil vokse, fordi vi bliver flere ældre. Også han savner politisk fokus på den forebyggende indsats.

»Håbløst underprioriteret sygdom«
»Det er en håbløst underprioriteret sygdom i Danmark. Både hvad angår adgang til evidensbaseret forebyggelse og behandling, og hvad angår forskning på området«, siger Jan Hartvigsen til Jyllands-Posten.

Han og peger på, at mindre end en procent af de samlede bevillinger fra Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom går til forskning i muskel- og ledsygdomme, der udgør halvdelen af alle erstatningsgodkendte erhvervssygdomme.

Samtidig er muskel- og ledsygdomme den næstmest udbredte årsag til førtidspension, kun overgået af psykiske lidelser.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden