Få de vigtigste historier direkte i din indbakkeLæs mere

Hjulpet. De fleste graviditeter hos kvinder over 45 år sker ved kunstig befrugtning.
Foto: THOMAS BORBERG

Hjulpet. De fleste graviditeter hos kvinder over 45 år sker ved kunstig befrugtning.

Sundhed

Hvert år får flere end 100 kvinder over 45 år børn

Langt størstedelen sker ved kunstig befrugtning i udlandet, fortæller overlæge.

Sundhed

Mens alderen på fødende kvinder i Danmark er støt stigende, bliver også nybagte mødre på over 45 år et mere og mere velkendt syn på de danske fødegange.

Tal fra Statens Seruminstitut viser, at 119 kvinder på 45 år eller derover fødte i 2012, hvilket er mere end en fordobling på få år.

I år 2000 lå tallet på 36, mens det i 2005 var 54.

At en stor del af graviditeterne hos kvinder i den modne aldersgruppe sker ved kunstig befrugtning, er der ingen tvivl om, fortæller overlæge på Rigshospitalets fødeafdeling, Marianne Johansen.

»Det er de færreste på over 45 år, som formår at blive spontant gravide. Så en stor del af dem er blevet gravide med hjælp«, siger hun.

Befrugtning i udlandet
Ifølge dansk lov er det imidlertid forbudt at tilbyde kunstig befrugtning til kvinder over 45 år. Kvinder op til 40 år kan få hjælp af staten, mens kvinder mellem 40 og 45 er henvist til private firmaer.

Derfor sker langt de fleste fødslerne hos 45+kvinderne på baggrund af kunstig befrugtning foretaget i udlandet, fortæller Anja Pinborg, professor på Fertilitetsklinikken på Hvidovre Hospital.

Af samme grund findes der ikke statistik over, hvor stor en andel af af fødslerne, som rent faktisk sker via kunstig befrugtning, fortæller hun.

I dagens udgave af Politiken argumenter lektor i praktisk filosofi på Roskilde Universitet Thomas Søbirk Petersen for, at også kvinder på den anden side af 45 skal have mulighed for hjælp til at blive gravide.

Faktisk bør det legaliseres at blive kunstigt befrugtet herhjemme helt indtil man er ældre end 55 år, mener han.

»For det første er der ingen grund til at tro, at kvinder over 45 ikke er lige så kompetente beslutningstagere som kvinder under 45 år. Som udgangspunkt må det være kvinderne selv, der ved, hvad der er godt for dem. For det andet er der, så vidt jeg ved, ingen forskning, der kan dokumentere, at ældre mødre har dårligere liv«, pointerer filosoffen.

Højere alder, flere komplikationer
Et af argumenterne imod forslaget er, at kvinder over 40-årsalderen har større risiko for sundhedsmæssige komplikationer ved fødsler, end yngre kvinder har.

Den pointe nikker Marianne Johansen fra Rigshospitalet genkendende til.

»Generelt oplever vi en større komplikationsrate jo ældre kvinderne er, i hvert fald når man kommer op i de årgange«, siger hun.

Forklaringen er blandt andet symptomer som forhøjet blodtryk, diabetes og højt BMI, der kan give komplicere en fødsel, er mere udbredt blandt kvinder over 45 end hos yngre kvinder.

»Men omvendt er der jo masser, der tyder på, at er man først blevet gravid og ikke fejler noget, så er anatomien indrettet til at kunne bære en graviditet, selv om man er langt oppe i årene«, lyder det fra fødselsoverlægen.

Stigningen i antallet af ældre nybagte mødre står i kontrast til det samlede antal nyfødte børn i Danmark.

Tallet falder år for år og i 2013 var den samlede fertilitet per kvinde 1,67, hvilket er det laveste tal siden 1986.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce