Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

Mundvand. Det allerbedste sted at gemme en udslået tand er i dens gamle miljø. Eksempelvis mellem læbe og fortænder.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tandlæger: Børns udslåede tænder skal tilbage i munden

Ny app skal lære børn og forældre, hvordan man håndterer tandskader.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal den i vand eller mælk? Pakkes i køkkenrulle eller i frysepose?

Hver fjerde forælder er usikker på, hvordan de skal håndtere, når deres barn slår en tand eller et tandstykke ud af munden. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Børneulykkesfonden.

Det er uhensigtsmæssigt, for det er vigtigt at redde tanden, så den kan komme på plads igen. Og det gør man i mundvand.

»Hvordan man håndterer situationen er afgørende for, om tanden kan bevares eller ej. Der ligger en masse væv og celler på ydersiden af tandroden, der gør at tanden sidder fast til knoglen. Hvis det væv og de celler når at tørre ud og dø, så kan de altså ikke blive levende igen«, forklarer børnetandlæge Charlotte Groule, der er medlem af Tandlægeforeningens hovedbestyrelse.

Holdbarhedstiden for en tand, der er blevet sat på plads igen varierer. I nogle undersøgelser sad de ellers udslåede tænder stadig fast efter ti år, men de kan også både sidde i kortere og længere tid end det.

Børnetandlæge Charlotte Groule forklarer, at holdbarheden for tanden stiger, jo hurtigere man får opbevaret den rigtigt og sat den på plads i munden.

»Og når det er ens egen tand, der bliver sat på plads, i stedet for et implantat, betyder det, at knogle og væv omkring tanden vokser, som det skal«.

Barnet er nemlig stadig i fuld udvikling, og kæbepartiet er ikke færdig med at vokse. Slår man tanden ud som 10-årig og får den sat på igen, betyder det, at kæbeknoglen kan udvikle sig sammen med tanden.

»Selvom man så måske ender med at miste tanden efter ti år, så har man fået noget øget vækst i kæben, der gør det nemmere at lave et implantat, når tiden er inde til det«, siger Charlotte Groule.

'Pas på Tandskaden'

Sammen med Tandlægeforeningen har Børneulykkesfonden lavet en app, der skal lære både børn og forældre, hvordan man yder førstehjælp til udslåede tænder. Den skal være med til at forebygge, at tandskader ender i implantater.

App'en 'Pas på Tandskaden' er gratis og udformet som et platformspil. Undervejs i spillets baner møder man tandskaderne, som man skal undgå.

Rammer man en tandskade, skal man besvare et spørgsmål. Det handler om, hvordan man skal reagere, når en tand bliver slået skæv, knækket eller slået helt ud.

Hos Børneulykkesfonden er man glade for at kunne sprede information om tandskader via app'en.

»Det er børn, vi har med at gøre, og det er vigtigt, at læring kommer ind på en inspirerende og legende måde«, forklarer Henriette Madsen, der er leder af Børneulykkesfonden.

»Børnene må ikke blive bange, når det handler om et alvorligt emne«.

App'en henvender sig både til forældre med generel information og direkte til børnene gennem spillet. Optimalt vil app'en resultere i, at forældre og børn taler sammen om, hvad man gør, når tandskaden er sket.

»Det er ikke altid, at forældrene er med på legepladsen eller på fodboldbanen, så hvis en kammerat eller barnet selv slår en tand ud, er det vigtigt, at børnene ved, hvordan det skal håndteres«, siger Henriette Madsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden