Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Omskæring.
Foto: Dita Alangkara (arkiv)/AP

Omskæring.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jøder og muslimer kan fortsætte med drenge-omskæringer

Det skal være muligt for en rabbiner at omskære en dreng, hvis blot der er en læge tilstede, lyder det.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jødiske drenge kan fortsat blive omskåret ved deres brit milah, efter at Sundhedsstyrelsen torsdag har lavet en ny vejledning, der gør omskæring af religiøse grunde muligt.

På forhånd forventede man ikke, at styrelsen ville anbefale et forbud mod omskæring af drenge af religiøse grunde.

I vejledningen skriver Sundhedsstyrelsen, at omskæring af drenge er et operativt indgreb og dermed forbeholdt læger.

Dog står der videre, at læger kan gøre brug af medhjælp, så eksempelvis en læge kan være til stede ved en brit milah, når en rabbiner omskærer en dreng.

»Brug af medhjælp ved omskæring af drenge indebærer, at lægen skal være til stede under indgrebet«, lyder det.

2.000 omskæringer af drenge om året

I Danmark skønnes det, at der foretages op mod 2.000 omskæringer af drenge om året af religiøse årsager hos muslimer og jøder.

Det er primært læger, der står for omskæringen af muslimer, mens jødiske drenge omskæres af en rabbiner, hvilket typisk sker, når drengen er 8 dage gammel.

Formand for Mosaisk Trossamfund, Bent Lexner, glæder sig over, at det fortsat vil være muligt at omskære drengebørn.

»Jeg er fuldt tilfreds med det, og det er i overensstemmelse med vores tanker. Det er en af de vigtigste ting i den jødiske identitet og religion, siger overrabbineren.

Debat på området

Der har i den seneste tid været en del debat på området, hvor blandt andet læger har kaldt omskæring af religiøse grunde for 'lemlæstelse'.

»Jeg kan kun beklage, at de ikke i langt højere grad har sat sig ind i tingene, og at de benytter den slags udtryk«, siger Bent Lexner.

Flere politikere og partier i Folketinget er også modstandere af religiøs omskæring af drengebørn, men endnu har ingen ønsket at forbyde skikken direkte.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har tidligere sagt, at hun betragter det som et etisk spørgsmål, og at hun støtter et forbud på længere sigt.

Sidst diskussionen var oppe på dagsorden, afviste daværende sundhedsminister Astrid Krag (SF) at lovgive mod omskæringer af religiøse årsager.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden