Knap hver tredje frikendelse for livmoderhalskræft er usikker

Det er vigtigt ikke at stole blindt på screeningsprøverne, siger eksperter.

Sundhed

420.000 danske kvinder bliver hvert år undersøgt for at sikre sig, at de ikke har kræft i livmoderhalsen.

Men kun 70 procent af screeningerne finder frem til de tilfælde, hvor der er tegn på kræft, fortæller overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

Det skriver metroxpress.

»Følsomheden for de her prøver, altså hvor god den er til at finde de syge, er 70 procent. Den vil altså finde 70 procent af tilfældene, hvor der er livmoderhalskræft. Men man skal være obs på, at hvis man følger programmet og screenes hvert tredje eller femte år, så er der rigtig mange chancer for at finde den« siger hun.

De mange fejlagtige frikendelser skyldes, at der kan opstå en række fejl i forbindelse med undersøgelsen.

»Det kan være, at celleforandringerne slet ikke er på undersøgelsesglasset, at man har fejlvurderet nogle celler, eller at der ikke bliver fulgt op på patienterne, så du reelt kommer til at lave en falsk negativ«, siger Iben Holten.

Derfor er det vigtigt ikke at stole blindt på screeningsprøverne, forklarer seniorforsker Karsten Juhl Jørgensen fra Cochrane:

»Konsekvensen er naturligvis, at man skal gå til læge og blive undersøgt, hvis man har underlivssymptomer, og ikke blot stole på, at undersøgelsen frikender én for kræft. Man når jo ikke nødvendigvis at blive fanget ved næste screening, da nogle livmoderhalscancere udvikler sig hurtigt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce