Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Smerter. Det er ofte svært at se på en MR-scanning hvad rygsmerter skyldes og derfor er de dyre MR-scanninger ofte overflødige.
Foto: Finn Frandsen (arkivfoto)

Smerter. Det er ofte svært at se på en MR-scanning hvad rygsmerter skyldes og derfor er de dyre MR-scanninger ofte overflødige.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rygskanninger er ofte meningsløse

Ny forskning viser, at hver anden rygskanning ikke afslører, hvad smerterne skyldes.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stort set alle rygpatienter, der henvises til udredning, efterspørger en MR-skanning. Det gør de, i håbet om at et kig ind i ryggen vil afsløre, hvor smerterne stammer fra. Men skanning af ryggen er ingen garanti for vished, viser ny canadisk forskning. Danske eksperter genkender billedet.

»På en MR-skanning ser vi anatomi, men vi ser ofte ikke ondt i ryggen. Der er rigtig meget ondt i ryggen, vi ikke ved, hvad er, selv med en MR«, konstaterer ledende overlæge Edith Nielsen fra neuroradiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

I et canadisk studie har læger gennemgået 1.000 MR-skanninger af den nedre rygsøjle. Kun 44 procent af skanningerne viste sig at være relevante for patienternes smerter. For patienter med akutte rygsmerter var det kun relevant for hver fjerde og ved kroniske rygsmerter kun for 17 procent.

LÆS OGSÅ

Ifølge Danske Regioner blev der i 2012 lavet 128.833 offentligt finansierede MR-skanninger af rygge på offentlige og private sygehuse. En MR-skanning koster i omegnen af 2.800 kroner. Hvis halvdelen er overflødige, svarer det til en unødig årlig udgift på 180 millioner kroner.

»Der er sket et tydeligt skred i løbet af de sidste 10 år. I dag er det stort set alle, der kommer ind med rygsmerter, som får en MR-skanning. Men det er langtfra altid relevant at skanne«, siger afdelingslæge Khurram Ashraf fra Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital.

Vil nødigt overse noget ondartet

Problemet med en MR-skanning er, at den ofte viser forandringer i ryggen, som ikke hænger sammen med de smerter, patienten oplever. Det øger forvirringen og bekymringen hos patienterne. »Når vi laver skanninger ud fra en løs indikation, finder vi ting, som er irrelevante for ondt i ryggen. Men det, vi finder, forstærker opfattelsen af ondt i ryggen hos patienten. Når vi laver så mange skanninger, bidrager det til en sygeliggørelse, som ikke har basis i virkeligheden«, lyder der fra neuroradiolog Edith Nielsen.

LÆS OGSÅ

Men det er ikke alle, der mener, at der foretages for mange MR-skanninger af rygge.

»Som læger er vi ikke ret glade for at overse noget ondartet. For omkring 1 procent af dem, vi skanner, ligger der cancer eller anden alvorlig lidelse bag rygsmerterne.

Derfor mener jeg ikke, at vi nødvendigvis skal have færre skanninger. Vi skal i stedet blive bedre til at snakke med patienten om, hvad undersøgelsen viser«, siger Finn Hjorth Madsen, der er overlæge på Det Akutte Rygambulatorium på Aarhus Universitetshospital.Khurram Ashraf fra Glostrup Hospital mener modsat, at lægerne i højere grad skal forklare patienterne på en tryghedsskabende måde, hvorfor der ikke er grund til at skanne.

»Men vi skal være meget opmærksomme på, at patienterne kan føle, at de ikke bliver taget alvorligt. Omvendt skal vi ikke derhen, hvor det er MR-billeder, vi behandler. Det ér patienter«, lyder det fra Khurram Ashraf.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden