Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mytedræber. Ro på - rygsmerter er ikke ensbetydende med farlig sygdom eller et krav om at ligge på langs i mange uger.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Mytedræber. Ro på - rygsmerter er ikke ensbetydende med farlig sygdom eller et krav om at ligge på langs i mange uger.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er 6 sejlivede myter om rygsmerter

Professor gennemgår en række misforståelser om rygproblemer.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ryggen er stærk og skal bruges. Også når den gør ondt. Det er budskabet fra professor i arbejdsmedicin Johan Hviid Andersen:

»Der har spredt sig en grundlæggende forkert tankegang om, at ryggen er skadet, hvis man har ondt i den. Og når man tror, man har en skade i ryggen, bliver man selvfølgelig hjemme fra arbejde«, lyder det fra Johan Hviid Andersen fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Regionshospitalet Herning.

Men i dag ved forskerne, at slid og skade kun er årsag til rygsmerter hos en ganske lille gruppe danskere. Resten af os - omkring 90 procent - har rygsmerter, der falder i kategorien 'uspecifikke lændesmerter'. De gør ondt, ja, og for cirka halvdelen af dem, der får ondt i ryggen, vender smerterne også tilbage inden for nogle år. Men mange af smerterne kan lindres med almindelige smertestillende piller, og de akutte smerter går oftest over af sig selv igen.

»De fleste mennesker bliver også forkølet en gang imellem. Det er ikke noget at være bange for. Det ved alle, for vi har erfaring for, at det går væk igen. Den tankegang skal man også have med ryggen. Ondt i ryggen er stort set så almindeligt som forkølelse – og lige så ufarligt, når vi taler om den almindelige form for ondt i ryggen«, forklarer rygforsker og professor i arbejdsmedicin Johan Hviid Andersen.

Johan Hviid Andersen lister her seks af de mest udbredte myter om rygsmerter:

Myte: Ondt i ryggen tyder på underliggende skade eller sygdom

Videnskab: Der er sjældent underliggende skade eller sygdom. Når der er, er skaden ikke uafvendelig.

»Ryggen kan udsættes for ekstreme belastninger. Løft og vrid kan godt give rygsmerter, men de går over igen. Der er sjældent tale om skader. Almindelige unge mænd i et motionscenter kan på 20-25 minutter flytte over ti tons. Sådan er det også i virkeligheden. Al forskning tyder på, at vi ikke skal tage specielle hensyn til vores ryg«.

Myte: Medicin helbreder ondt i ryggen

Videnskab: Medicin kan lindre, men helbreder ikke.

»Medicinske, fysioterapeutiske og kiropraktiske behandlinger kan ikke demonstrere, at de er effektive. Måske forkorter et knæk fra kiropraktoren smerten med en til halvanden dag. Der er en vis effekt på smerter ved smertestillende medicin, men ingen behandling er helbredende«.

Myte: Ondt i ryggen skyldes arbejde

Videnskab: Der er som regel flere årsager, og arbejde er sjældent den vigtigste.

»Modsat alt, hvad vi hører om flere sygedage og funktionsnedsættelse, er der ingen grund til at tro, at vi har mere ondt i ryggen end tidligere. Vi takler det bare på en anden måde nu. Hvis man har et lortearbejde og bliver behandlet ad helvede til, vil man også have en større tendens til at fastholde sine smerter i ryggen. Og omvendt, jo højere jobtilfredsheden er, des mindre ondt i ryggen har man«.

Myte: Ondt i ryggen bliver værre af arbejde

Videnskab: Det kan være sværere at arbejde med ondt i ryggen, men arbejde fører kun sjældent til blivende skade.

»Man kan ikke gå, stå eller sidde sig til ondt i ryggen. I takt med, at vi har elimineret det tunge arbejde og indført løftegrej og ergonomiske kontormøbler, vil man jo forvente, at forekomsten af rygsmerter var faldet. Det har den ikke gjort«.

Myte: Ondt i ryggen kræver sygemelding

Videnskab: De fleste kan arbejde trods smerter.

»Det har været og er stadig meget udbredt at sygemelde sig, når man har rygsmerter. Også selv om det sjældent er nødvendigt. Man skal for alt i verden ikke lægge sig inaktivt ned i en seng«.

Myte: Man må ikke arbejde igen, før man er 100 procent klar

Videnskab: En langtidssygemelding er sjældent nødvendig eller gavnlig.

»Arbejde er terapeutisk og nødvendigt for at komme sig. Man bør vende tilbage hurtigst muligt«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden