Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ryggen. Antallet af rygoperationer er faldende. Eskperter er uenige om, om det er godt eller skidt.
Foto: PETER HOVE OLESEN

ryggen. Antallet af rygoperationer er faldende. Eskperter er uenige om, om det er godt eller skidt.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Færre i København bliver opereret i ryggen

Fald i antallet af rygoperationer splitter eksperter.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye tal fra rygcentret på Glostrup Hospital viser et klart fald i antallet af rygoperationer i Region Hovedstaden.

2.010 blev opereret i ryggen i 2013 mod 2.436 i 2011. Det svarer til et fald på 17,5 procent.

»Det er en klar ny tendens. Antallet af operationer, vi selv laver og henviser videre til, falder«, lyder det fra ledende overlæge Henrik Røgind fra Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital, som er hovedstadsregionens rygcenter.

LÆS OGSÅ

Faldet i rygoperationer gælder primært diskusprolaps, spinal stenose og stivgøring af led, men ikke operationer af cancer eller infektioner i ryggen.

Der findes ingen præcise opgørelser over antallet af rygoperationer på landsplan, da det er frivilligt for hospitalerne at indberette til det nationale rygregister, DaneSpine. Men DaneSpine bekræfter tendensen i Region Hovedstaden.

»Om faldet skyldes, at kirurgerne er for dårlige til at indberette, fordi det ikke er lovpligtigt, ved vi ikke. Men ja, vi kan også se på tallene, at der er et fald i hovedstaden«, bekræfter formand for DaneSpine, overlæge Mikkel Andersen fra Rygkirurgisk Center på Middelfart Sygehus.

Bør operere flere 70-årige

Det faldende antal operationer er en kombination af lidt flere opererede på Glostrup Hospital, men en halvering af henvisninger til privathospitaler. Dermed bliver det samlede antal operationer betalt af Region Hovedstaden markant færre.

»Når vi opererer flere på Glostrup, er det, fordi vi har hjemtaget flere patienter fra det private, samtidig med at vi er blevet mere effektive«, forklarer ledende overlæge Henrik Røgind og peger på, at patienter, der ikke bliver opereret, i stedet får gavn af andre behandlingstilbud.

LÆS OGSÅ Faldende rygoperationer er ikke udelukkende en positiv trend, mener overlæge Mikkel Andersen fra Rygkirurgisk Center på Middelfart Sygehus i Region Syddanmark, hvor antallet af rygoperationer er stigende, primært fordi man laver flere operationer af typen spinal stenose, som primært rammer ældre. »Antallet af diskus-operationer ligger stabilt, og hvor det skal være. Men vi skal operere flere 70-årige, der ikke kan spadsere over et lyskryds uden at blive stående midtvejs. For de er i risiko for ikke at kunne klare sig i hjemmet. Den type patienter bliver der opereret alt for få af«, mener Mikkel Andersen fra Region Syddanmark.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden