Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Overlever. Et abortindgreb er ikke altid nok til at afbryde en graviditet.
Foto: JENS DRESLING

Overlever. Et abortindgreb er ikke altid nok til at afbryde en graviditet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fostre kan godt overleve en provokeret abort

Hvert år overlever omkring 14 fostre en provokeret abort.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 2008 valgte et par fra Horsens på 16 og 17 år at tage på hospitalet for at få en provokeret abort, fordi de følte sig for unge til at blive forældre.

Indgrebet blev udført, og parret tog lettede hjem. Men fire måneder senere viste det sig, at kvinden stadig var gravid. I dag har parret en datter på fem år.

Tilfældet, som Kristeligt Dagblad i dag kan berette om, er ikke enkeltstående. Ved de tidlige aborter før 8. graviditetsuge er fostrene så små, at det i 1 ud af 500 tilfælde ikke lykkes lægerne at fjerne dem. Set i forhold til, at der bliver foretaget cirka 7.000 tidlige aborter hvert år i Danmark, svarer det til, at omkring 14 fostre årligt overlever en abort.

Det oplyser den førende danske ekspert på området, Øjvind Lidegaard, som er professor og overlæge ved Rigshospitalets gynækologiske afdeling. Han forklarer, at fænomenet i lægetermer kaldes en 'on going graviditet'.

»Når man tømmer en livmoder, er det en balance mellem på den ene side at være så grundig, at man er nogenlunde sikker på at få al graviditetsvævet med ud og på den anden side så forsigtig, at man ikke beskadiger livmoderens vægge. I den balance kan man være en lille smule for skånsom, så det ender med, at graviditeten ikke bliver afbrudt«, siger han.

Det at få foretaget en abort er generelt meget sikkert i Danmark, og et mislykket indgreb vil ofte blive opdaget så tidligt, at kvinden kan få en ny udskrabning, understreger professoren. Men det hænder også, at den fortsatte graviditet opdages så sent, at der kommer et levende barn ud af det.

Ingen officiel statistik

Hvor ofte det sker, findes der ingen samlet statistik over.

Men en rundringning, som Kristeligt Dagblad har foretaget til ledende overlæger på gynækologiske afdelinger på Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital, Rigshospitalet, Hvidovre Hospital, Herlev Hospital, Horsens Sygehus og Aalborg Sygehus, viser, at alle har oplevet fænomenet en eller flere gange.

nyheder@pol.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden