Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uoplyst. Godt hver tredje patient savner information om kostens, motionens, rygningens og alkoholens betydning for deres helbred.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Uoplyst. Godt hver tredje patient savner information om kostens, motionens, rygningens og alkoholens betydning for deres helbred.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Patienter: Vi vil vide mere om mad og øl

Patienter savner vejledning, når de udskrives fra hospitaler, viser undersøgelse.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste af os ved godt, at alkohol og rygning ikke er godt for kroppen, men at motion er det.

Men hvad vores vaner og uvaner reelt betyder for vores sygdom og behandlingen af den, ved vi til gengæld mindre om.

Og faktisk tyder noget på, at vi gerne vil vide mere:

I en landsdækkende patienttilfredshedsundersøgelse, som Danske Regioner og Sundhedsministeriet offentliggør i dag, svarer hver godt tredje patient, at de savner viden om kostens, motionens, rygningens og alkoholens betydning for deres helbred.

Spurgt ind men ikke fulgt op En kendsgerning, sundhedsvæsnet er nødt til at tage alvorligt, mener Beth Lilja, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

»Patienterne er usikre på, hvad de selv kan gøre for at forbedre deres situation, og hvor meget det rent faktisk betyder. Alle ved jo, man skal lade være med at ryge, drikke og spise for mange kalorier, men færre ved eksempelvis, hvor mange dage før en operation man særligt ikke bør ryge«, siger hun.

Formand for Dansk Sygeplejeråd (DSR) Grete Christensen er overrasket over resultatet.

LÆS OGSÅ

»Det kommer faktisk bag på mig, for jeg synes, der er lagt mange parametre ind i indlæggelsessamtalerne, hvor man gennemgår ting som kost og alkohol. Jeg tror, at der bliver spurgt meget ind til patienternes vaner, mens man måske ikke rigtigt får fulgt op på, hvordan de vaner så efterfølgende kan ændres«, siger Grete Christensen.

»Der er simpelthen ikke sat tid nok af til at hjælpe patienterne med de her informationer«.

Regionerne vil se nærmere på problem

Direktør i Danske Patienter Morten Freil mener på baggrund af undersøgelsen, at »man skal investere mere i den tid, der er til at tale med patienten«. »Ellers ender det med, at de kommer tilbage, så samfundsøkonomisk er det faktisk dyrt, at man ikke får det gjort. Det koster i både indlæggelser og sygedagpenge. Så det må her må være en klar opfordring til politikere om, at man investerer mere og stopper med at se samtalerne som en udgift«, siger Morten Freil. Men på trods af resultatet tror sundhedsminister Nick Hækkerup (S) ikke på, at patienterne nu ønsker at blive bombarderet med gode råd.
LÆS OGSÅ »Det er fint, at sundhedspersonalet oplyser om rygning, motion og så videre. Men der er ingen af os, der gider at møde en masse formaninger. Jeg vil gerne have, at vores sundhedsvæsen oplyser om tilbud og giver en hjælpende hånd til ham, der gerne vil ryge lidt mindre, eller hende, der gerne vil spise lidt sundere. Men jeg tror ikke et hak på løftede pegefingre«, skriver han i en mail til Politiken. Til gengæld er formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) klar til at se nærmere på problematikken, så patienterne får den oplysning, de ønsker. »Både du, jeg og sundhedspersonalet går ud fra, at når der har været så mange kampagner og indsatser på vores arbejdspladser, må alle vide, hvad de skal. Og det er selvfølgelig et spørgsmål om ikke at blive for formynderisk over for patienterne. Men det er åbenbart noget, vi skal huske på, at vi ikke kan sige nok. Det tager vi med os«, siger Bent Hansen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden