Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bevægelse. Træning er det bedste middel til at overkomme smerter i knæet, lyder det fra flere forskere.
Foto: NIKOLAJ SVENNEVIG

Bevægelse. Træning er det bedste middel til at overkomme smerter i knæet, lyder det fra flere forskere.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enige eksperter: Ondt i knæet skal trænes væk

Vægttab, træning og viden om årsager til smerte skal afhjælpe knæproblemer.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du plaget af knæsmerter, der ikke skyldes en akut og grum fodboldtakling, bør du ikke få din menisk opereret. Sådan som alle åbenbart får.

Det er budskabet fra Jonas Bloch Thorlund, adjunkt på Syddansk Universitet, Forskningsenheden for Muskuloskeletal Funktion og Fysioterapi ved Idræt og Biomekanik.

Han har netop offentliggjort en undersøgelse i det videnskabelige tidsskrift Acta Ortopaedica, der viser en fordobling af meniskoperationer i perioden 2000-2011.

Mange tusind operationer er overflødige
Meniskoperation ved akutte sportsskader og ulykker giver ifølge forskerne mening, men de fleste midaldrende og ældre har ofte smerter uden en forudgående voldsom skade, en ’degenerativ meniskskade’ eller tidlige tegn på slidgigt.

»Har man haft smerter i knæet over længere tid, er det højst sandsynligt begyndende artrose (slidgigt, red.), og her er Sundhedsstyrelsens anbefaling, at man træner, taber sig i vægt og får information om problemerne«, siger Jonas Bloch Thorlund.

Antallet af meniskoperationer i Danmark er steget kraftigt siden 2000, og Jonas Bloch Thorlund mener derfor, at »de alt for mange meniskoperationer skal ændres hurtigst muligt. Mens videnskaben peger den ene vej, er antallet af operationer gået den stik modsatte. Vi skal huske, at operationer hverken er risikofrie eller billige«.

Forskeren kan ikke sige, præcis hvor mange operationer der ifølge ham er overflødige – men at det er »mange tusinde årlig«: »Fulgte vi videnskaben, ville vi spare rigtig mange sundhedsudgifter«.

Jonas Bloch Thorlund medgiver dog, at både patienter, ortopædkirurger og praktiserende læger kan få fornemmelsen af, at operationen virker. De ser det jo med egne øjne:

»Det er rigtigt, at patienterne føler, de får det bedre. Men studierne viser, at operation ikke virker bedre, end når patienten tror, at de er blevet opereret. Det kan være hele setuppet på sygehuset – altså at der bliver taget hånd om én, der hjælper. Eller blot det faktum, at der er gået 3-6 måneder, og så er det gået over af sig selv«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Michael Rindom Krogsgaard, professor i idrætskirurgi og artroskopi på Bispebjerg Hospital, er langt hen ad vejen enig i, at folk med ondt i knæene skal se tiden an.

»Det er fornuftigt at prøve med træning og vægttab først, men vi ser tit, at det ikke er nok. Skal vi så sige, at så må du leve med dine smerter til evighed? Der er jo faktisk folk, for hvem det har effekt«, siger han.

»Operation er og bør ikke være førsteskud i bøssen ved degenerativ menisk. Men det må ikke fremstå som, at vi bruger operation som førsteskud, for det gør vi ikke. Vi taler vægttab og motion og stødabsorberende sko først. Men hvis det ikke hjælper, må vi træde til«.

Professoren mener ikke, at problemstillingen er så entydig, som den bliver gjort til. Fra sin erfaring i den daglige klinik ved han, at det er »mangefacetteret, hvad man kan fejle, og det er kun en del af tilstandene, der er degenerative«.

Fra 2000 til 2011 blev der foretaget mere end 150.000 meniskoperationer i Danmark. Studiet er baseret på tal fra Landspatientregistret.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden