Slid. Antallet af knæoperationer er steget, men i mange tilfælde kan der være tale om forstadier til slidgigt, og der hjælper en operation ikke.
Foto: Martin Lehmann

Slid. Antallet af knæoperationer er steget, men i mange tilfælde kan der være tale om forstadier til slidgigt, og der hjælper en operation ikke.

Sundhed

Mange knæopereres uden grund

Antallet af operationer i knæet er blevet fordoblet på godt ti år.

Sundhed

Folk med ondt i knæet kommer langt oftere under kirurgens kniv end for blot få år siden.

Alene i 2011 fik 17.368 patienter en kikkertoperation for skader på menisken – præcis en fordobling i forhold til 2000. Det viser en undersøgelse fra Syddansk Universitet.

Især blandt midaldrende og ældre er stigningen markant, og det bekymrer en af forskerne bag undersøgelsen, adjunkt Jonas Bloch Thorlund.

Netop de patientgrupper døjer nemlig kun sjældent med akutte skader, men derimod af ’degenerativ menisk’, der er et forstadie til slidgigt.

»Det er en meget voldsom stigning. For de får ikke nævneværdig glæde af kirurgien«, siger Jonas Bloch Thorlund.

Han peger på en række studier inden for de seneste år, der alle dokumenterer, at operationer ikke har bedre effekt på et nedslidt knæ end eksempelvis træning.

Samme melding kommer fra formanden for Dansk Ortopædisk Selskab, Søren Overgaard. Han mener, at stigningen især hænger sammen med, at ventetidsgarantien i 2007 blev sænket fra to til en måned:

»Patienterne har fået en rettighed, som de bruger, hvis de har ondt i knæet. Samtidig er der kommet flere patienter med privatforsikringer. Patienterne lægger dermed pres på systemet«, siger han.

Regioner vil se på operationer

Sundhedsstyrelsen lavede i 2012 nationale kliniske retningslinjer og visitationsretningslinjer for slidgigt. Styrelsen slog dengang fast, at der i modsætning til tidligere ikke skal foretages kikkertoperationer for at rense et slidt knæ:

»Vi så på videnskaben, og det er klokkeklart. Operation gavner ikke ved slidgigt«, siger Søren Brostrøm, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Han vil nu drøfte udviklingen med Danske Regioner, der har det formelle ansvar for, at Sundhedsstyrelsens retningslinjer bliver efterlevet.Den opfordring vil formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner Ulla Astman følge:

»Er lægerne for flittige med kniven i stedet for at følge anbefalingerne, må vi selvfølgelig tage det op og sørge for, at beskeden en gang for alle når helt ud på de relevante sygehusafdelinger. Og det gælder også de private hospitaler. Hvis videnskaben anbefaler motion og træning, skal vi selvfølgelig ikke gribe til dyre operationer – så enkelt er det«.

SR-regeringen har indført en differentieret behandlingsgaranti, hvor lidelser, der ikke er akutte, kan vente to måneder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce