Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hygiejne. Håndvask flere gange om dagen med sæbe er en af de sikreste måder at forebygge sygdom og virus på.
Foto: Thomas Borberg

Hygiejne. Håndvask flere gange om dagen med sæbe er en af de sikreste måder at forebygge sygdom og virus på.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Test: Cremet håndsæbe giver dine hænder godt med fugt

Det er ikke ligegyldigt, hvilken håndsæbe du bruger, viser Politikens test.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gør det, før du spiser, og før du laver mad. Gør det efter nys, host, næsepudsning og efter hvert toiletbesøg.

Ifølge Sundhedsstyrelsen bør du vaske hænder adskillige gange i løbet af dagen. Og det er der god grund til, fortæller Jette Holt, der er hygiejnesygeplejerske hos Statens Serum Institut.

»Hver gang du rører ved nogen eller noget, kan de mikroorganismer, du har på hænderne, overføres til den anden person eller det, du har rørt ved«, siger hun og forklarer, at det er sådan, infektionssygdomme bliver spredt.

»Men når du vasker hænder, fjerner du bogstaveligt talt det snavs og de mikroorganismer, som du må have samlet op på din vej i løbet af dagen«.

Samtidig viser en videnskabelig undersøgelse fra 2010 ifølge fagbladet Sygeplejersken, at effekten af obligatorisk håndvask blandt skoleelever nedsætter elevernes infektionsbetingede sygefravær markant.

»Og det er vist, at håndhygiejne udført på de rigtige tidspunkter kan være med til at nedbringe diareer både i institutioner med børn og i samfundet i det hele taget«.

Vi foretrækker de flydende sæber Om man bruger en flydende eller fast håndsæbe, gør ifølge Jette Holt fra Seruminstituttet ingen hygiejnisk forskel. Meget tyder imidlertid på, at de fleste danskere sværger til den flydende variant, som ifølge Coop udgør omkring 80 procent af de solgte håndsæber i kædens butikker, blandt andre Kvickly, Super-Brugsen og Fakta. Dansk Supermarked oplyser, at salget hos blandt andre Føtex, Bilka og Netto fordeler sig med 85 procent i flydende favør.

LÆS ARTIKEL

Spørger man hygiejneekspert og fødevarekandidat Michael René, der er lektor ved Professionshøjskolen Metropol, er konsistensen af den flydende sæbe afgørende for god håndhygiejne.

»Det er vigtigt, at sæben har en konsistens, der gør, at man bliver tvunget til at arbejde med den i flere sekunder, så man får vasket flere urenheder og bakterier af«, siger Michael René, som desuden er dommer i Lørdagslivs test af flydende håndsæber.

Derfor er det optimalt at bruge en let tyktflydende sæbe, der giver meget skum, så man automatisk bruger mere tid under hanen:

»Det kan godt virke som en langsom sæbe og umiddelbart føles irriterende, at den ikke rinder så let af hænderne igen. Men det har bare en hygiejnisk fordel«, forklarer han.

Josefine Sindkjær og Mathias Leth Nielsen er begge elever på Højskolen Suhrs Madakademiet i København og meddommere i Politikens sæbetest, og hvis de selv skal sige det, er de mere erfarne håndvaskere end de fleste.

»Vi vasker hænder heeele tiden. Det er jo en stor del af det at arbejde i et køkken«, siger Josefine, mens Mathias har en helt klar holdning til, hvad en håndsæbe skal kunne og især ikke skal kunne:

»Jeg bryder mig ikke om, hvis det bare er ét stort skumbad af store, luftige bobler. Så føles det, som om den bare skummer for at skumme og ikke rigtig vasker og fjerner noget skidt«.

Eleverne lægger samtidig vægt på, at sæben virker, uden at man behøver at bruge for store mængder.

»Det er jo heller ikke sundt for huden at blive affedtet«, siger Josefine.

Efterhånden som dommerne smører, skummer og vasker sig igennem de flydende varer, står det klart, at der er markante forskelle på produkterne, som umiddelbart ser meget ens ud. For mens en del varianter er særdeles tyndtflydende og udvikler sig til regulære – og knap så populære – »skumbade«, frembringer den pointmæssige bundskraber »tandpastaagtige« bobler, mens sæberne i den bedre ende byder på »fint, tæt skum«.

Fint skum og mere fugt

Da panelet får fingrene i sæben fra Levevis, står komplimenterne i kø for både bobler og blødhed.

»Den er meget mere cremet end de fleste andre«, siger Mathias, der er begejstret for det tætte skum, »som ikke bobler over det hele«. Samme produkt får også point for at være mere tyktflydende end de fleste af konkurrenterne, at være drøjt i brug og ikke mindst for at være særdeles fugtgivende.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man har slet ikke noget behov for at tage håndcreme på efter den her«, siger Michael René.

LÆS OGSÅ

Også da panelet efter blindtesten tager et kig på kombattanternes emballager, høster vinderen ros.

»Den har jo en rigtig flot indpakning. Man slipper for at hælde det over på en anden flaske, som mange gør, når den skal stå på badeværelset«, siger Josefine om Levevis’ gennemsigtige flaske.

Ud over emballagen er der dog ikke meget gennemsigtighed på markedet for håndsæber, som Michael René kalder »fuldstændig uoverskueligt for den almene forbruger«. Midt i junglen af kemiske stoffer og ingredienslister fyldt med fremmedord opfordrer han til, at man som tommelfingerregel finder en sæbe, der tilfører huden fugt, og som gerne er fri for parabener, farve- og parfumestoffer.

»Og så kig gerne efter Svanemærket, det europæiske miljømærke Blomsten og Astma-Allergi Danmarks mærke. Så er du på den sikre side«, lyder rådet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden