Hygiejne. Håndvask flere gange om dagen med sæbe er en af de sikreste måder at forebygge sygdom og virus på.
Foto: Thomas Borberg

Hygiejne. Håndvask flere gange om dagen med sæbe er en af de sikreste måder at forebygge sygdom og virus på.

Sundhed

Test: Cremet håndsæbe giver dine hænder godt med fugt

Det er ikke ligegyldigt, hvilken håndsæbe du bruger, viser Politikens test.

Sundhed

Gør det, før du spiser, og før du laver mad. Gør det efter nys, host, næsepudsning og efter hvert toiletbesøg.

Ifølge Sundhedsstyrelsen bør du vaske hænder adskillige gange i løbet af dagen. Og det er der god grund til, fortæller Jette Holt, der er hygiejnesygeplejerske hos Statens Serum Institut.

»Hver gang du rører ved nogen eller noget, kan de mikroorganismer, du har på hænderne, overføres til den anden person eller det, du har rørt ved«, siger hun og forklarer, at det er sådan, infektionssygdomme bliver spredt.

»Men når du vasker hænder, fjerner du bogstaveligt talt det snavs og de mikroorganismer, som du må have samlet op på din vej i løbet af dagen«.

Samtidig viser en videnskabelig undersøgelse fra 2010 ifølge fagbladet Sygeplejersken, at effekten af obligatorisk håndvask blandt skoleelever nedsætter elevernes infektionsbetingede sygefravær markant.

»Og det er vist, at håndhygiejne udført på de rigtige tidspunkter kan være med til at nedbringe diareer både i institutioner med børn og i samfundet i det hele taget«.

Vi foretrækker de flydende sæber Om man bruger en flydende eller fast håndsæbe, gør ifølge Jette Holt fra Seruminstituttet ingen hygiejnisk forskel. Meget tyder imidlertid på, at de fleste danskere sværger til den flydende variant, som ifølge Coop udgør omkring 80 procent af de solgte håndsæber i kædens butikker, blandt andre Kvickly, Super-Brugsen og Fakta. Dansk Supermarked oplyser, at salget hos blandt andre Føtex, Bilka og Netto fordeler sig med 85 procent i flydende favør.

LÆS ARTIKEL

Spørger man hygiejneekspert og fødevarekandidat Michael René, der er lektor ved Professionshøjskolen Metropol, er konsistensen af den flydende sæbe afgørende for god håndhygiejne.

»Det er vigtigt, at sæben har en konsistens, der gør, at man bliver tvunget til at arbejde med den i flere sekunder, så man får vasket flere urenheder og bakterier af«, siger Michael René, som desuden er dommer i Lørdagslivs test af flydende håndsæber.

Derfor er det optimalt at bruge en let tyktflydende sæbe, der giver meget skum, så man automatisk bruger mere tid under hanen:

»Det kan godt virke som en langsom sæbe og umiddelbart føles irriterende, at den ikke rinder så let af hænderne igen. Men det har bare en hygiejnisk fordel«, forklarer han.

Josefine Sindkjær og Mathias Leth Nielsen er begge elever på Højskolen Suhrs Madakademiet i København og meddommere i Politikens sæbetest, og hvis de selv skal sige det, er de mere erfarne håndvaskere end de fleste.

»Vi vasker hænder heeele tiden. Det er jo en stor del af det at arbejde i et køkken«, siger Josefine, mens Mathias har en helt klar holdning til, hvad en håndsæbe skal kunne og især ikke skal kunne:

»Jeg bryder mig ikke om, hvis det bare er ét stort skumbad af store, luftige bobler. Så føles det, som om den bare skummer for at skumme og ikke rigtig vasker og fjerner noget skidt«.

Eleverne lægger samtidig vægt på, at sæben virker, uden at man behøver at bruge for store mængder.

»Det er jo heller ikke sundt for huden at blive affedtet«, siger Josefine.

Efterhånden som dommerne smører, skummer og vasker sig igennem de flydende varer, står det klart, at der er markante forskelle på produkterne, som umiddelbart ser meget ens ud. For mens en del varianter er særdeles tyndtflydende og udvikler sig til regulære – og knap så populære – »skumbade«, frembringer den pointmæssige bundskraber »tandpastaagtige« bobler, mens sæberne i den bedre ende byder på »fint, tæt skum«.

Fint skum og mere fugt

Da panelet får fingrene i sæben fra Levevis, står komplimenterne i kø for både bobler og blødhed.

»Den er meget mere cremet end de fleste andre«, siger Mathias, der er begejstret for det tætte skum, »som ikke bobler over det hele«. Samme produkt får også point for at være mere tyktflydende end de fleste af konkurrenterne, at være drøjt i brug og ikke mindst for at være særdeles fugtgivende.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man har slet ikke noget behov for at tage håndcreme på efter den her«, siger Michael René.

LÆS OGSÅ

Også da panelet efter blindtesten tager et kig på kombattanternes emballager, høster vinderen ros.

»Den har jo en rigtig flot indpakning. Man slipper for at hælde det over på en anden flaske, som mange gør, når den skal stå på badeværelset«, siger Josefine om Levevis’ gennemsigtige flaske.

Ud over emballagen er der dog ikke meget gennemsigtighed på markedet for håndsæber, som Michael René kalder »fuldstændig uoverskueligt for den almene forbruger«. Midt i junglen af kemiske stoffer og ingredienslister fyldt med fremmedord opfordrer han til, at man som tommelfingerregel finder en sæbe, der tilfører huden fugt, og som gerne er fri for parabener, farve- og parfumestoffer.

»Og så kig gerne efter Svanemærket, det europæiske miljømærke Blomsten og Astma-Allergi Danmarks mærke. Så er du på den sikre side«, lyder rådet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce